Чувствате се тъжни през август? Има научна причина за това

Чувствате се тъжни през август? Има научна причина за това
Източник: iStock/Guliver

Месец август - отпуска, плажове, коктейли, купони... и все пак ви се случва от време на време да се чувствате необяснимо унили. Защо?

За явлението си има дори психологически термин - "августовска тъга". Психологът Стивън Ферандо от Медицински център "Уестчестър" го сравнява с усещането, което много хора имат в неделя вечер, само че с продължителност цял месец.

Настроението на някои хора се влияе силно от сезона. Както знаем, депресиите често се проявяват през зимата, когато е студено, слънчевата светлина е по-малко и се стъмва по-рано.

Какво ще бъде времето до края на август

Ще се радваме ли на истинско лято до края на месец август? През следващите два дни времето ще остане предимно слън...

През месец август пък, особено през втората му половина, вече се прокрадва мисълта за приключващата почивка, предстоящата работна есен не обещава нищо толкова приятно, а и температурите започват да падат с градус или два. Тези фактори карат хората да се чувстват по-тъжни, обикновено за период от около две седмици, обяснява Фернадо през New York Magazine.

Според специалистите за да се справите със състоянието, на първо място не трябва да се изолирате. Излизайте с приятели или организирайте нещо със семейството си. Запълнете свободното си време с дейности, които обичате, бъдете активни. Но не се чувствайте виновни, че не сте 100% щастливи и позитивни постоянно - никой не е такъв.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.