Чуждестранните инвестиции в България са се сринали тотално за 10 години


Чуждестранните инвестиции в България са се сринали тотално за 10 години
Снимка: iStock/Guliver

3296

Властта обича да се хвали с всяка чуждестранна инвестиция, но в действителност в последните години България не е била особено привлекателна за вложителите.

За периода 2007 - 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК).

„Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ. Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, заяви председателят на БСК Радосвет Радев при представянето на данните.

Общият обем на инвестициите в България в периода 2007-2017 г. остава сравнително константен – около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато достигат до 24 млрд. лв. Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите драстично нараства при успореден срив на чуждестранните инвестиции.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2%. Според него, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка.

На фона на драстичния спад на ПЧИ, българските инвестиции зад граница остават непроменени като обем през разглеждания 10-годишен период и са в размер на около половин млрд. лв. годишно.

Водещ инвеститор през 2017 година у нас е Нидерландия (885 млн. евро), следвана от Германия и Швейцария – с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са и съседните ни страни – Турция и Гърция – с по около 80 млн. евро всяка. Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички