Чуждестранните туристи масово избират скъпите хотели у нас, Бургас бие Варна по места за настаняване


Чуждестранните туристи масово избират скъпите хотели у нас, Бургас бие Варна по места за настаняване
Снимка: БГНЕС

4252

Туристическият подем през 2016 г. е компенсирал спада през 2015 г., все повече почиващи избират хотелите с 4 или 5 звезди у нас, а местата за настаняване се увеличават. Това са част от изводите, представени на съвместна пресконференция на Министерство на туризма и Националния статистически институт.

"Туризмът у нас се развива хармонично, последователно. Ръстът през 2016 г. спрямо 2015 е 11,4%", заяви служебният министър на туризма Стела Балтова.

За първите два месеца на тази година ръстът на годишна база е 16%, а 54% е ръстът спрямо 2011 г. За първите два месеца на 2017 г. 55% от всички туристически посещения са били за почивка и ваканция, допълни Балтова.

През цялата изминалата година 3,8 млн. българи са се отдали на туризъм, като над 83 на сто от тях са пътували само в страната, а 12,9% - само в чужбина.

Оказва се, че българинът харчи най-много за храна при пътуванията си - 40,3% от разходимите му отиват за тази цел. Това обаче важи за туризма в България, докато при излизане в чужбина най-голямото перо в бюджета е транспорта. 

Средният разход на турист през 2016 г. е бил 176.70 лв. и 502.41 в чужбина, докато по работа разходите в страната са били средно по 160 лв. за страната и по 1053 лв. в чужбина, става ясно от статистиката на НСИ.

Не всеки чужденец е турист, заяви Балтова и обясни, че турист е посетител, чиито престой е поне 24 часа. В тази връзка тя посочи, че 8.25 млн. чужденци са посетили страната ни с цел туризъм, а 2.35 млн. души са били чуждестранните туристи, които са преминали транзитно през страната ни.

Места за настаняване

Местата за настаняване в България (хотели, къмпинги, хижи, къщи за гости и др.) са били 3331 през 2016 г., съобщи Сергей Цветанрски, председател на НСИ.

Любопитно е, че най-големият ръст на нощувките е в хотелите с 4 и 5 звезди. Там са осъществени 66,2% от общия брой нощувки на всички чужди граждани. Неизненадващо, българите избират местата с по-малко звезди, които са и по-достъпни като цена. 

Българите са почивали средно по два дни в хотелите, става ясно още от статистиката. Приходите от реализираните нощувки са 1.2 млрд. лв., заяви той и посочи, че това е заради ръст на нощувките в 4 и 5-звездни хотели.

Приходите от нощувки от чужденците са 900 млн. лв. през 2016 г., заяви още Цветарски.

Оказва се че местата за настаняване в Бургаска област са почти два пъти повече от тези във Варненска – 804 спрямо 415. На трето място по брой места за настаняване се нарежда област Смоляб – 295, а на четвърто е Пловдив със 192.

Плажове

На 31 март министър Балтова ще издаде заповед за това колко от общо 235-те плажа в България тази година ще бъдат неохраняеми. "Имаме 53 действащи договора за концесиии. Подписани са 5 договора за морски плажове „Свети Влас – Нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“, „Дюни – юг“ и „Нестинарка“. 65 са договорите за наеми на плажове. Целта на министерството е да има възможно най-малко плажове на отговорност на държавата, Порцедурите за отдаване под наем ще продължат и през април", каза още Балтова.

За морските плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Попски плаж – север 5“ и „Сахара 2“ вече има избрани фирми. За „Офицерски-запад“ и „Несебър- изток“ е проведен втори търг, но няма избрани изпълнители. Процедурата за „Нов плаж Балчик“ е прекратена поради нарушения и вече е обявена наново. Стартирани са търгове за наем на „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“ и „Варна – централен“, които ще се състоят през април.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички