Чуждестранните туристи в Испания намаляват за първи път от години


Чуждестранните туристи в Испания намаляват за първи път от години
Снимка: iStock/Guliver

3950

Броят на чуждестранните туристи, посещаващи Испания през юли, за първи път спадна от едно десетилетие, сочат официални данни. Вероятно това е резултат от факта, че любителите на слънцето и морето избират по-евтини дестинации като Турция и Тунис.

Испания, където туризмът е около 10% от икономиката, се радва на нарастване на международните посетители на градовете и плажовете си през последните години, отчасти поради опасения за сигурността в други популярни слънчеви дестинации в Близкия изток и Северна Африка.

През миналата година страната изпревари Съединените щати и стана втората най-посещавана държава в света, след Франция, като броят на пристигналите през 2017 г. беше 82 милиона, пише БГНЕС.

Броят на посетителите в Испания спадна с 4,9% до малко под 10 млн. през юли спрямо същия месец на миналата година, показват данни на националния статистически институт INE, което е първото намаление през ключовия летен месечен отпуск от 2009 г. насам.

Броят на посещенията на британците падна с 5.6%, като слабият паунд направи по-скъпо посещението на държави от еврозоната като Испания. Въпреки това британците остават най-големият брой туристи, които посещават Испания през юли.

Чуждестранните посетители през първите седем месеца на годината нараснаха само с 0,3% до 47 млн., в сравнение с двуцифрения ръст от 2016 г. и 2017 г.

Премиерът Педро Санчес пренебрегна намаляването на броя на посетителите през юли по време на интервю с радио Cadena Ser, като каза, че броят на пристигащите все още са "исторически високи".

От туристическия гигант Тhomas Cook Т заявиха миналия месец, че налице е увеличение с 63% резервациите за Турция в сравнение с миналата година, като Анталия сега е най-популярното направление за британските туристи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички