Чужди туроператори незаконно издават визи за България


Чужди туроператори незаконно издават визи за България
Снимка: Pixabay

3916

Туроператори от Турция, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Иран, Ливан и Кувейт масово прилагат порочната практика да искат издаване на туристически визи за техни граждани за България, въпреки че целта на посещението им не е туризъм. Така много хора са се възползвали от "бързата писта" за получаване на входен документ за България в нарушение на редица европейски правила. Засечени са дори опити на "туристи", които са се опитали да отидат в трети държави чрез фалшиви документи. Заради констатираните нарушения дипломатическите ни представителства в тези държави са решили да отнемат акредитациите на редица фирми, които са били засечени да въртят бизнес с визи.

Това става ясно от отговор на външно министерство на запитване на "Сега". Повод е доста рязко изявление на Турско-българското сдружение за инвеститори в туризма (ТБСИТ), в което се обвинява генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, че е нанесъл удар на българо-турския бизнес. В него туроператорите твърдят, че при акредитацията на туристическите фирми този месец е "била затворена врата за десетки хиляди туристи годишно". "Без да се прави каквото и да е пояснение, на десетина добре познаващи българския туристически пазар фирми бе отнета акредитацията. Отговорът: "Решението е на Министерството на външните работи", обясняват от ТБСИТ. От сдружението допълват, че само две фирми са получили разрешения.

Заради отнетата акредитация туроператорските фирми посочват, че няма да могат да осъществят планираните турове в Банско, Пампорово и Боровец. Те припомнят данни на Световната туристическа организация, според които през 2015 г. броят на турските туристи в България е бил около 600 000, а приходите за българската икономика - около 500 милиона евро - визи, хотелски услуги, самолетни и автобусни билети, трансфери, храна и др.

От външно министерство обясниха пред "Сега", че са запознати с позицията на сдружението, и защитиха действията на българския консул. Според ведомството през сезон 2015/2016 г. е констатирано рязко увеличение на случаите на внесени от някои турски туристически агенции заявления за визи в консулската ни служба в Истанбул, за които впоследствие е установено, че не са ползвани по предназначение - клиентите им не са пребивавали в посочените във ваучера хотели, нито в срока, указан във ваучерите, или е установено, че целта на пътуване не е туризъм, като има и опити да се премине нелегално в друга държава с фалшиви документи. Така на практика срещу комисиона някои фирми са представяли ваучери без покритие с цел формално изпълнение на условията и издаване на виза на клиента им.

Подобни практики са недопустими и при констатирането им акредитацията на съответните фирми се отнема. Сходна е практиката и на останали наши дипломатически и консулски представителства в държави, за чиито граждани се изискват визи за посещение в България и с традиционно силен туристически поток като Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Иран, Ливан, Кувейт и други, посочват от МВнР.

Акредитациите са вид разрешение, което се дава на дадена туристическа фирма, да внася заявления за визи с цел единствено туризъм в консулската служба от името на своите клиенти. За да получи разрешение, фирмата трябва да отговаря на определени условия и да представи набор от документи - съдебно решение за регистрация, лиценз за извършване на туроператорска дейност, договори с български туристически агенции, с хотели, образец на ваучер. Всяка туристическа фирма представя и подписана декларация, че се задължава да представлява клиента си пред консулската служба, както и че носи отговорност за декларирани неверни данни и предоставяне на невярна или подвеждаща информация пред консулската служба. "Когато се установи, че пътуващият чужд гражданин не е използвал визата по предназначение, че целта на пътуване не е туризъм, че не е пътувал в указания във ваучера срок, че не е отседнал в посочения във ваучера хотел, град и пр., това означава, че фирмата, внесла документите на съответния чужд гражданин, е декларирала неверни данни пред консулската служба, което е нарушение и не може да се толерира", допълват от външно министерство.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички