Coface: В България фалират все по-малко фирми

Coface: В България фалират все по-малко фирми
Източник: iStock/Guliver

След сравнително дълъг период на ръст на фалитите, България за втора поредна година продължава да отчита спад, този път с 8.1% в сравнение с 23% за същия период година по-рано. Това показват резултатите от годишното проучване на несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2015 г., изготвено от Coface.

Очакванията за 2016 г. са фалитите да продължат да намаляват с близо 2.3%.

В страната ни делът на несъстоятелностите е 0.15% от общия брой на фирмите, което всъщност е един от най-ниските показатели в региона.

„В страната ни ситуацията по отношение на несъстоятелността определено се подобрява, причина за което са по-благоприятните икономически условия. Това обаче не бива да ни успокоява напълно, тъй като рисковете в европейски и в световен мащаб нарастват и регионът трудно може да остане изолиран от тази тенденция. Колкото до 2015 г., в нея се отчита фалитът на Корпоративна търговска банка и това всъщност е най-значимият случай за този период” – каза Милена Виденова, управител на Coface за България.

Според данните в анализа страните от ЦИЕ се радват на благоприятни икономически условия, което води до общ спад на фалитите с 14% за региона. Такова намаление се отчита в 9 от 13-те страни, като с най-голямо подобрение са Румъния със спад от 49.5%, която печели от въвеждането на фискални стимули, и Унгария  с 44.2 на сто.

Влошаване на ситуацията има в Украйна, Литва, Чехия и Сърбия, като първенец тук е Украйна с 20 процента ръст на фалитите, основно заради рецесията в резултат на конфликта с Русия.

Като цяло картината на фалитите в страните от Централна и Източна Европа остава позитивна, на база на което еспециалистите от Coface предвиждат, че фалитите през 2016 г. ще спаднат с още 5.3%.

По-нататъшното развитие на трудовия пазар, заедно с нарастващата увереност, ще ускори домакинското потребление и това ще бъде основният двигател за растеж в икономиките от ЦИЕ.

Проблемни остават секторите строителство и търговия. Приносът на инвестициите няма да бъде толкова висок, колкото през последната година – заради бавния старт на новите проекти, финансирани от ЕС. Това отслабва експанзията на сектора на строителството и на други свързани с него индустрии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.