Д-р Кокалов, КНСБ: 50% от парите по клиничните пътеки да отиват за заплати

Д-р Кокалов, КНСБ: 50% от парите по клиничните пътеки да отиват за заплати
Източник: iStock/Guliver

Една от първите необходими промени трябва да бъде тази, в която минимум 50% от средствата по клинични пътеки да отиват за заплати. Освен това трябва да има и правила как да се разпределя допълнителното материално стимулиране - там е заровено кучето на началните заплати, за да не може един да е свинско, а друг - зеле. Това заяви д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ "Социална защита, безопасност и здраве при работа."

По думите му трябва да има правила за разходване на ограничения обществен ресурс, както и да се оценява качеството и да се плаща за качество, а не за количество, а не болния да се връща след месец отново за лечение в болницата.

Относно протестите на служителите от педиатричната болница в София Кокалов заяви: "Педиатрите са в цяла България, не само в тази болница. Казусът там е малко по-различен  - има грешки на мениджмънта... Не зная защо смятат, че като минат на бюджета към министерството ще е по-добре."

Припомняме, че след среща с министъра на здравеопазването председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров заяви, че "всички пътеки, свързани с педиатрия и пулмология трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към Националния рамков договор (НРД) 2018".

Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на стойността при някои клинични пътеки по детска хирургия, които са с висока социална значимост, голям обем и сложност.

След срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви: "Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Най-голям акцент поставяме върху педиатрията и пулмологията, но това не означава, че няма да има увеличение и на цените и на други пътеки". Предстои от МЗ и НЗОК да направят анализ на внесените от БЛС предложения.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.