DB: Паундът може да се раздели със статуса си на резервна валута


DB: Паундът може да се раздели със статуса си на резервна валута
Снимка: Pixabay

3910

Статутът на британския паунд като глобална резервна валута ще бъде "все по-неуместен" след като Великобритания напусне ЕС, показват нови изследвания на Deutsche Bank (DB), цитирани от БНР.

Това може да бъде вредно за Обединеното кралство, което разчита на силния статут на лирата като световна резервна валута и свързаните с този факт солидни входящи капиталови потоци в страната, необходими за покриване на дефицита по текущата сметка.

Според проучването на водещата германска банка, ролята на стерлинга в състава на официалните валутни резерви (COFER) на МВФ е спаднала през последните месеци и се очаква да се намали допълнително, тъй като ролята на Великобритания в световната икономика ще отслабне след Brexit.

Deutsche Bank преценява, че от началото на 2015-а година насам делът на британската лира в глобалните валутни резерви, определяни от редовни анализи на МВФ, е спаднал от 15% до под 10 на сто, като към настоящия момент този дял в COFER дори е намалял до 5% при 20% за еврото и 63% за щатския долар.

Банката прогнозира, че тази ерозия ще продължи с оглед на факта, че от 2015-а година насам китайският юан също започна да се ползва със статут на официална световна резервна валута.

Британският паунд се обезцени с повече от 15% след референдума от края на юни 2016-а година, на който британците гласуваха за излизане от ЕС. Към днешната дата лирата стерлинг се търгува малко над 1,2500 долара, след като през октомври 2016-а година дори падна за кратко към 31-годишно дъно между 1,1800 и 1,1650 нивото.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички