ДПС иска не само машинно гласуване, а и машинно преброяване


ДПС иска не само машинно гласуване, а и машинно преброяване
Снимка: БГНЕС

2651

ДПС излезе с декларация, в която настоява машинното гласуване да остане, а всички бюлетини, с които е гласувано, да се броят машинно. По този начин ще се гарантира премахването на субективния елемент в гласуването. Това каза Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро на партията, предаде БГНЕС.

Карадайъ добави още, че машините за гласуване не трябва да бъдат взимани под наем, а трябва да бъдат купувани от държавата, софтуерът им – разработен от Информационно обслужване, а техниката – охранявана от държавата.

„Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме и за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективния фактор при отчитане на гласовете. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на изборните резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и държавни органи и институции да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори“, заяви председателят на ДПС.

Карадайъ подчерта, че промените на изборните правила се правят в последния момент.

„Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Цената затова плащаме всички ние. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение и охрана, изработката на софтуер, да гарантира извършването на одит и сертификация от държавен орган, управляващите необосновано предлагат отмяна на машинното гласуване“, призова Карадайъ.

В декларацията си ДПС заявяват още, че популистко- националистическото управление в страната е пълен провал и основната отговорност за това носи ГЕРБ. Карадайъ посочи, че по време на заседанието са били коментирани и скандалите от последните дни и тяхната оценка за тях е, че провалът на сегашното управление е неизбежно.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички