ДСБ: ПАВЕЦ "Чаира" може да излезе от строя във всеки момент


ДСБ: ПАВЕЦ "Чаира" може да излезе от строя във всеки момент
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

9406

Има риск отново да заприличаме на дискотека, ако не бъдат взети мерки. Това обяви председателят на ДСБ о.з. ген. Атанас Атанасов, визирайки проблеми с предприятието "Водноелектрически централи" (ВЕЦ). Конкретно се имаше предвид ВЕЦ - Пловдив.

От ДСБ предупредиха, че ВЕЦ-овете и ПАВЕЦ-овете в България обезпечават работата на АЕЦ Козлодуй при излишък в системата е ключово те да работят без проблем, а това е под въпрос заради състоянието на Водноелектрически централи". През 2016 година имало само оглед и почистване на съоръженията на "Водно-електрическите централи", а през 2017 година дори нямало заявени материали за ремонт. Вместо да се използват средствата от фонд "Козлодуй" за рехабилитация на каскадата "Белмекен – Сестрино – Момина клисура", две години НЕК водела лобистки преговори и чак сега се започвала открита процедура. Във всеки един момент може от строя да излезе структороопределяща за "Водноелектрически централи" централа - ПАВЕЦ "Чаира", категорични са от тъмносинята партия. От там предупредиха, че има сериозна опасност да бъдат загубени 32 млн. лева от фонд "Козлодуй", които иначе биха се използвали за рехабилитация. В този ПАВЕЦ работят съоръжения с изтекъл експлотационен срок и всеки момент може да стане авария, казват от ДСБ.

По думите на Атанасов не се сменят важни елементи в инфраструктурата на предприятието – компресори и агрегати, които имат нужда от обновление, а "г-жа Менда Стоянова е основен кадровик", който ръководи "партийна хранилка", която се използвала за назначаване на кадри на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в предприятието за сметка на освобождаване на експерти.

Като пример за безхаберие беше посочено, че проблемите във "Водноелектрически централи" започнали от 2015 година, когато предприятието било управлявано от Веселин Марински. Над 100 души са уволнени от тогава, твърди бившият главен инженер на "Водноелектрически централи" Драгомир Димитров, отговарял за ремонтите.

ДСБ изрично поиска оставката на директора на НЕК (бел. ред. - Петър Илиев) - заради застрашаване на националната сигурност, както и активите на "Водноелектрически централи" да си останат в забранителния списък за приватизация.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички