Да, имате и втори шанс за добро първо впечатление


Да, имате и втори шанс за добро първо впечатление
Снимка: iStock/Guliver

5448

Сигурно сте чували популярното твърдение, че човек никога не получава втори шанс да направи добро първо впечатление. То обаче не е съвсем вярно, пише FastCompany. Дори по някаква причина да сте се изложили или да сте подразнили някого, има как да подобрите репутацията. Ето няколко съвета по темата.

- Извинете се, ако е необходимо

Ако сте направили или казали нещо, което е обидило някого, трябва да се извините. Повечето хора прощават лесно, особено ако не става въпрос за нещо сериозно. Важно е обаче извинението ви да е искрено. Изразете желанието си да поправите нещата. Но не се извинявайте по няколко пъти, за да не напомняте отново и отново на събеседника си за неприятната първа среща.

- Преборете се с вътрешния си негативизъм

Един от основните проблеми при преобръщането на лошото първо впечатление е склонността ни да отделяме прекалено много време на негативни мисли за грешките, които сме направили в миналото. Като превъртаме отново и отново едни и същи негативни мисли в главата си, ние се пренавиваме. Важно е сами да си простите и да се освободите от чувството на срам, което сте изпитали в онзи момент. Това е единствения начин да гарантирате, че ще бъдете себе си при следващата ви среща лице в лице с човека.

- Научете как гледат на вас останалите

Обичаме да мислим за себе си по определен начин и сме склонни да приемаме, че другите ни виждат в същата светлина. За да разберете колко близко е мнението ви за самите вас до първото впечатлението, което оставяте у другите, се консултирайте с три до пет човека, на които имате доверие. Обяснете им, че работите по професионалното си развитие и че бихте искали да получите честна обратна връзка за това, което те са си помислили за вас, когато са ви срещнали за първи път. Използвайте коментарите, за да коригирате поведението си.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички