Дацов: Стрес тестовете ще зададат модела на поведение на банките


Дацов: Стрес тестовете ще зададат модела на поведение на банките
Снимка: БГНЕС

3176

Резултатите от стрес тестовете не бива да ни учудват. Не трябва да проявяваме недоверието, типично за всеки българин. Това заяви Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, в коментар за стрес тестовете на банките у нас.

"Голяма част от заплащането е покрито от самите банки. Беше наета основна одиторска компания, а после и допълнителни, които извършиха прегледа на самите банки. 900 служители са извършили проверката. Никъде не е допуснат конфликт на интереси – някой да проверява банката, в която работи", уточни Дацов пред националното радио.

По думите му тестовете наистина са стресирали банките, които са се презапасили и са забавили кредитирането, защото то се отразява на степента на риска, който внасят в балансите си.

"Самите стрес тестове оттук нататък задават модела на поведение на самите банки. Ако до този момент са довели до по-предпазливо кредитиране, то и занапред ще са по-внимателни към проектите, които кредитират. Това означава, че достъпът до кредит ще продължи да не бъде лесен и банките ще запазят своята предпазливост", прогнозира Любомир Дацов.

Според него в случая с КТБ е проличал рискът политиката и икономиката да са прекалено свързани, а сега банковата система е излекувана от това.

"Изискванията към банките бяха завишени след КТБ. Няма държава в ЕС, която да подложи на стрес тестове цялата си система, ние го направихме. Имаме печат на увереност, че са предприети мерки след уплахата преди три години и вървим напред", подчерта Дацов.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички