Дан Браун - от провален музикант до писател, продал 250 млн. книги


Дан Браун - от провален музикант до писател, продал 250 млн. книги
Снимка: Getty Images/Guliver

4537

Дан Браун е един от най-успешните писатели в света. Кариерата му поема нагоре през 2003 г., когато публикува "Шифърът на Леонардо". Оттогава е продал 250 млн. книги.

Преди славата обаче, той преживява провал като начинаещ музикант и години на писателски неуспехи. Пред Business Insider Браун разказва повече за предизвикателствата, с които е трябвало да се справи.

Докато учел в университета, той осъзнал, че иска да се занимава с нещо креативно. Насочил се към музиката, преместил се в Лос Анджелис и започнал да пише песни... без никакъв успех. В един момент обаче написал статия за младежко списание, в която разказвал за живота си в пънкарските среди. Литературен агент я видял, свързал се с Браун и му казал: "Ти си писател". Браун веднага отрекъл - "Не, музикант съм." Година по-късно обаче музикалната му кариера била пълен провал и той решил да опита с писането. 

Първите три книги, които издава, не са успешни. "След като издадох "Шифърът на Леонардо" и името ми стана популярно, тези три книги се изкачиха до номер 1 в списъка на бестселърите. Преди почти не бяха продали бройки. Това е важен урок - някои от идеите, които имаш по-рано в живота си и които ти се струват незначителни, в по-късен етап се оказват ценни", разказва авторът.

С времето той успял да преодолее множеството си вътрешни съмнения и да започне да вярва на самия себе си повече.

"Едно определено спокойствие се настанява в процеса ти на работа, когато си кажеш: "Стигнах далече". Когато просто поставяш единия крак пред другия и се фокусираш върху настоящето. Това е рецептата - пускаш капаците и се съсредоточаваш", казва Браун.

По думите му когато гледаме успеха на даден човек, не трябва да забравяме, че семената за този успех са били засадени преди много години.

"Виждам хора, които си казват: "Постигнах успех в това. Значи е време да се захвана с нещо друго." Не е вярно. Трябва да продължиш да правиш същото, като го надграждаш. Трябва да работиш много усилено. Предизвикателство е да останеш на същата вълна, без да се разсейваш", смята още Браун.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички