Дания най-после разреши "Северен поток 2"

Дания най-после разреши Северен поток 2
Източник: Getty Images

След месеци протакване Дания най-после одобри изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде ТАСС.

"Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията Nord Stream 2 AG за изграждането на газопровода "Северен поток 2" през континенталния шелф на Дания югоизточно от Борнхолм в Балтийско море", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Според оценката на агенцията този маршрут е най-безопасният и отговаря на екологичните норми.

"Северен поток 2" на практика е построен, неговото пускане в експлоатация е планирано за края на 2019 г. По-рано президентът на "Газпром" Алексей Милер прогнозира, че за изграждането на газопровода през датски води ще са необходими около 5 седмици след получаването на разрешение от властите на страната.

В началото на октомври Дания оттегли политическите си възражения за изграждането на газопровода "Северен поток 2" в изключителната ѝ икономическа зона. След това само административни причини забавяха строителството.

Като допълнителен аргумент в полза на одобряването на проекта са изтъкнати екологически съображения, както и прекратяването на добива в най-голямото датско находище на газ. Това е накарало Копенхаген да обмисли заместването на родния газ с норвежки или руски, коментират експерти.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два реда газопроводи с обща вместимост 55 млрд. куб. метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

С реализацията на проекта се занимава компанията Nord Stream 2 AG, като половината средства за него се влагат от "Газпром", а останалата част – от европейските компании Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.