Данъчните запечатаха обекти в Боровец, Банско и Разлог


Данъчните запечатаха обекти в Боровец, Банско и Разлог
Снимка:

3590

Ски гардероб и хранителен магазин в Банско, четири търговски обекта в Разлог и един в Боровец ще бъдат запечатани за срок до един месец след констатирани в тях данъчни нарушения. На други 10 обекта са съставени актове за установени административни нарушения, съобщиха от НАП.

От старта на проверките в зимните курорти Банско и Боровец служителите на ТД на НАП София са извършили над 550 проверки и са установили само 17 нарушения. За същия период на 2017 г. инспекторите са направили 380 проверки и са издали 30 акта.

„Фискалната култура в зимните ни курорти се е повишила значително. Наблюдаваме устойчива промяна в поведението на бизнеса. „Изсветляването“ на оборотите защитава коректните данъкоплатци, а това е една от нашите цели“, каза директорът на ТД на НАП София Илиана Христова, във връзка с проверките.

Служителите на НАП София, съвместно с екипи от МВР, извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и следят за реално отчитане на оборотите. Заведения за обществено хранене в Банско, в които клиентопотокът е голям, са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на Агенцията. Целта е да се сравняват оборотите отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които са в помощ на търговците и могат да дадат съвет за работата с фискалните устройства, уточняват от НАП.

Извършват се и съвместни контролни действия със служителите на МВР, както и с всички институции, които са отговорни по отношение на трудовото законодателство. Приоритет в работата на екипите са и апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която играе ролята на контролна покупка, инспекторите проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири.

От 1 януари 2018 г. влезе в сила промяна в разпоредбите на Закона за ДДС, която НАП инициира във връзка с честата практика след проверка и налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“, веднага да се сменят лицата, които стопанисват обекта, с цел да се избегне затварянето. Мярката вече се прилага и към „новите“ стопанисващи, ако те са знаели, че обекта ще бъде запечатан. За да бъдат информирани, в официалния сайт на Агенцията, ежедневно се обявяват публично обектите, които предстои да бъдат запечатани. През миналия зимен сезон заради нарушения в Банско и Боровец бяха издадени 32 заповеди за затваряне, като в 9 от тях е направен опит за смяна на собствеността.

В курортния град е обособен координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки. Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.

Снимка: Архив

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички