Данък "слънце" увеличил приходите на КЕВР цели 12 пъти


Данък "слънце" увеличил приходите на КЕВР цели 12 пъти
Снимка: iStock/Guliver

4245

Скандалният данък "слънце", чрез който Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) събираше по 20% от приходите на слънчевите и вятърните централи, е вдигнал приходите на ведомството цели 12 пъти. Това разкрива одитен доклад на Сметната палата за периода 2014-2015 г. През това време ведомството бе управлявано последователно от трима души - Боян Боев, Светла Тодорова и настоящия председател Иван Иванов.

През 2014 г. приходите на КЕВР са достигнали 122.4 млн. лв. при планирани едва 10.2 млн. лева, пише в. "Сега". Размерът е увеличен в резултат именно на въведена такса в сила от януари 2014 г. в размер на 20% върху производството на зелен ток, посочват от Сметната палата. Част от централите заведоха серия от дела срещу КЕВР. Впоследствие налогът бе отменен с решение на Конституционния съд, но и до момента не е съвсем ясно каква част от ВЕИ-тата реално са успели да върнат събраните им от КЕВР пари. Целта на данъка бе събраните пари да се ползват за спасяването на затъналата в дългове НЕК, но държавната компания така и не видя нищо от тези пари.

Регулаторът регистрира преизпълнение на приходите и година по-късно, когато в бюджета му постъпват 16.8 млн. лв. при планирани 11.1 млн. лв. Този път отличният резултат не се дължи на нови данъци, а на събраните от предходни периоди държавни такси за лицензии, такси за производство на енергия, издаване на сертификати и др.

И докато КЕВР успява да се справи с приходната си част, то не може да се каже същото за вътрешния контрол, свързан с обществените поръчки. От Сметната палата отчитат, че той не е бил достатъчно ефективен, което води до нарушения на Закона за обществените поръчки. В одитирания период регулаторът редовно си е правел оглушки, свързани с информацията по търговете. Така например в графата "Профил на купувача" не е публикувана информация под формата на електронни документи при всички проведени обществени поръчки. Гаранциите за участие в част от търговете не са били възстановявани в срок до пет работни дни след изтичането на срока за обжалване и т.н., констатира Сметната палата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички