Das Handelsblatt: "Северен поток 2" внесе разкол в Запада

Das Handelsblatt: Северен поток 2 внесе разкол в Запада
Източник: iStock/Guliver

В САЩ „Северен поток 2“ се разглежда от геополитическа гледна точка, докато за Германия това е изключително икономически проект: подобна разлика във възгледите не би могла да не породи спорове, пише икономическото издание Das Handelsblatt.

Сега, в светлината на подготовката на американските санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопровода, Берлин трябва да вземе радикално решение, което всяко германско правителство се стреми да избегне: да се обяви „за“ или „против“ САЩ, се казва още в статията, преведена от агенция "Фокус."

Камарата на представителите на САЩ одобри санкции срещу „Северен поток-2“: те са насочени специално към онези фирми, които в момента полагат последния участък от тръбопровода. Няма съмнение, че законът ще бъде одобрен в Сената, пише изданието: въпреки всичките си различия, републиканците и демократите са обединени в противопоставянето си на „Северен поток-2“.

Според изданието, Вашингтон заявява намерението си да предотврати „пълната зависимост" на Европа от руския газ, но тази позиция не отразява цялата истина: САЩ имат други мотиви - да предотвратят руските „великолепни фантазии", а също така да снабдяват Европа със собствен втечнен природен газ. Що се отнася до Германия, тя е напълно объркана в отношението си към новия газопровод. Според вестника съгласието на Берлин за изграждане на втори клон на „Северен поток“ първоначално е било рисковано решение, като се има предвид, че подобен ход ще окаже натиск върху Украйна. За Германия обаче има аргументи в полза на проекта: руският газ е по-евтин от американския, в допълнение, неправилно е да се смята, че новият газопровод ще направи Европа напълно енергийно зависима от Москва.

Въпреки това разглеждането на „Северен поток“ като изключително икономически проект беше наивно и несериозно, отбелязват от редакцията. Суверенната външна политика изглежда различно - да не говорим за факта, че Германия не полага много усилия да се опита да намери обща европейска линия по този въпрос.

Сега, поради „икономическия въпрос“, Берлин е принуден да вземе радикално решение, което всяко германско правителство се опитва да избегне: да се обяви „за“ или „против“ САЩ. Според изданието изкуството на външната политика е да остави място за преговори, но в случая със „Северен поток-2“ това не се получи: победителят в тази ситуация е Владимир Путин.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.