Дефлация от 0,6% е отчетена през юни

Дефлация от 0,6% е отчетена през юни
Източник: iStock/Guliver

На годишна база през юни инфлацията в България е под 3% - 2,8%. А причината е, че за месеца отчитаме дефлация - 0,6%. Така от началото на тази година инфлацията е само 1,2%.

Средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 - юни 2018 г. е 3,3%, показват данни на НСИ.

Според статистиката на НСИ, на месечна база най-много поскъпват храните - 1,8%, следвани от ресторантьорските и хотелиерски услуги - 1,5%. Впечатление прави, че транспортът е поевтинял с 0,7%, а комуналните услуги (жилища, вода, ток, газ, горива) не са поскъпнали.

Поевтинeли са следните хранителни продукти: брашно - с 0.3%, месо от домашни птици - с 0.5%, прясна и охладена риба - с 0.5%, извара - с 0.7%, яйца - с 2.8%, млечни масла - с 0.9%, други пресни плодове (череши и ягоди) - с 22.5%, домати - с 24.5%, краставици - с 14.4%, зеле - с 25.3%, пипер - с 25.7%, зрял лук и чесън - съответно с 8.5 и 3.1%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 2.4%, зрял боб - с 0.5%, леща - с 0.8%, картофи - с 25.3%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.3%, сладолед - с 3.6%, сол - с 0.6%, пресни зеленчукови подправки - с 5.1%, кафе - с 0.2%, минерална вода - с 2.6%, плодови сокове - с 0.1%, и други.

Поскъпнали пък са тези хранителни продукти: ориз - с 0.3%, бял хляб - с 0.7%, хляб „Добруджа“ - с 1.2%, месо от едър рогат добитък - с 0.8%, свинско месо - с 3.1%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 2.3 и 0.4%, мляно месо (кайма) - с 1.9%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 0.6 и 0.1%, кисели млека - с 0.3%, сирене - с 1.0%, маргарин - с 2.0%, олио - с 3.0%, ябълки - с 5.4%, цитрусови и южни плодове - със 7.0%, маслини - с 1.6%, гъби - с 3.0%, захар - с 1.2%, оцет - с 0.2%, газирани напитки - с 1.4%, ракии - с 0.7%, вина - с 0.2%, бира - с 2.7%, и други.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.