Дейселблум: Еврозоната се възстанови напълно след кризата с еврото


Дейселблум: Еврозоната се възстанови напълно след кризата с еврото
Снимка: Getty Images/Guliver

1805

Еврозоната се възстанови напълно след кризата с еврото и вече година и половина бележи икономически растеж, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейделблум в отчета на резултатите от работата си пред комисията по икономически и монетарни въпроси на Европейския парламент. Това предаде ТАСС.

„Еврозоната напълно се възстанови от кризата и се върнахме към устойчив растеж. Днес, за пръв път след 10 години, еврозоната в продължение на 18 месеца е в зона на устойчив растеж”, каза Дейселблум. „Разбира се, този резултат изискваше значителни социални и политически разходи, но всички усилия бяха икономически възнаградени”.

Дейселблум подчерта „успехите на предприетите от Гърция реформи за консолидация на бюджета, които са били напълно възнаградени икономически”.

„Според Еврогрупата, тази страна ще може да излезе от международната програма за макрофинансова помощ и да се върне на финансовите пазари до лятото на 2018”, каза Дейселблум.

Мандатът на Дейселбулм начело на Еврогрупата изтича на 13 януари 2018. Той ще бъде наследен на поста от финансовия министър на Португалия Марио Сентено.

Кризата на държавния дълг в еврозоната започна през 2010, когато Европейската комисия откри фалшива информация в статистическите данни на гръцкото правителство за равнището на бюджетния дефицит в страната, който вместо обявените 6% надхвърляше 12 на сто.

Последвалият скандал предизвика верижна реакция в еврозоната и доведе до криза, поставила под съмнение самото съществуване на европейската валута, чийто позиции вече бяха подкопани от световната финансова криза през 2008-2009.

Причина за кризата с държавния дълг станаха действията на правителствата в страните от еврозоната, които в разгара на световната финансова криза даваха милиардни държавни гаранции на европейски банки, за да избегнат серия от верижни банкрути в Европа.

По този начин банките успяха да се закрепят, но в бюджетите на страните от еврозоната зейна огромна дупка, която правителствата, традиционно се опитаха да компенсират с получаване на търговски кредити от същите тези банки.

В резултат системните финансови проблеми и тежестта на необслужваните кредити просто бяха прехвърлени от банките към държавните бюджети, довело през 2010 до криза на държавния дълг, с който еврозоната започна да се бори чрез политика на бюджетна икономия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички