Делото за Национален парк "Пирин" тръгна по същество

Делото за Национален парк
Източник: Actualno.com

Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември миналата година да има нов План за управление на Национален парк "Пирин" тръгна по същество на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС).

Съдът постанови, че двете страни по казуса – Министерския съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и четирите юридически лица, които са ответници (WWF, Асоциацията на парковете в България и две физически лица), трябва в десетдневен срок да представят писмени становища. След това ще бъде взето окончателно решение за съдбата на Плана за управление.

Припомняме, че тричленен състав на ВАС вече постанови, че Планът за управление трябва да мине екооценка. Тезата на управляващите е, че това няма нужда и екооценка трябва да минават само конкретни инвестиционни проекти.

Освен това на първа инстанция ВАС каза, че строителство на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии. Според ответниците точно това е една от вратичките, които са подготвени, за да може да се строят нови ски писти в националния парк.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.