Депутатите одобриха бюджета за догодина на първо четене


Депутатите одобриха бюджета за догодина на първо четене
Снимка: БГНЕС

2098

Народното събрание прие на първо четене Бюджет 2018. Подкрепата си за него изразиха 126 народни представители, 96 бяха против, а един се въздържа.

Впечатление направи гласуването за бюджета на ВСС, като гласовете там бяха 0 "за", 41 "против" и 189 въздържали се, което всъщност остави членовете сама да решат за парите си. Любопитното беше, че преди гласуването социалистът Явор Божанков призова да се подкрепи бюджетът, но явно самият той не е бил убеден в думите си, тъй като гласовете "за" останаха 0.

В началото на дебатите финансовият министър Владислав Горанов посочи, че за пръв път през 2018 г. БВП ще надхвърли 100 млрд. лева, а данъците няма да се променят. Очакванията са в края на следващата година безработицата у нас да падне до 5%. Той подчерта, че бюджетът е за 100% от българските граждани, а не за 80% от тях.

"Страната се развива възходящо устойчиво, заради стабилната финансова и фискална среда, политическата устойчивост, ниските данъци", констатира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ..

Тя заяви, че философията му е в подкрепа за икономическата активност на бизнеса, продължаващ растеж, условия за устойчиво нарастване на инвестиции в производството чрез запазване на данъчната политика, ниско ниво на изземване на доходи от бизнеса и хората, за да бъдат преразпределени от държавата.

"Бюджетът не е счетоводен баланс на приходите и разходите в държавата, в него се отразяват намеренията за реформи", обърна се Йордан Цонев от ДПС към финансовия министър. Той сметна, че реално общо около 1 млрд. лв. са парите за нарастване на възнагражденията за труд, но нетният ефект ще бъде около 420 млн. лв., "защото 450 млн. лв ще се изземат от хората чрез по-високия акциз на цигарите, по-високите осигурителни прагове, вноските за пенсии".

Анализът на ДПС показвал опасност от "прегряване " на икономиката и крещяща нужда от вътрешни и външни инвестиции. Цонев отбеляза добрия икономически ръст от заложени около 4 процента, който обаче се дължал преди всичко на вътрешното търсене, на потреблението.

Той открои административните пречки като основни за чуждестранните инвестиции у нас.

В света няма здравна система с една каса-монополист, в България има 52 университета, даде пример за нереформирани основни сектори Цонев.

Според Министерство на финансите през 2017 г. българската икономика се очаква да отбележи реален растеж от 4%, движена от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление.

За 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9 %. Очакванията за по-ниско търсене на основните търговски партньори за страната ще ограничи растежа на износа на стоки и услуги до 5,9 %, при очакван ръст от 6,1 % през 2017 г. В същото време, възходящата динамика при вътрешното търсене ще се запази, подкрепена от по-високите правителствени разходи.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички