Депутатите окончателно приеха антикорупционния закон


Депутатите окончателно приеха антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

2351

Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев - този път на антикорупционния закон, внесен от ГЕРБ.

Решението законът да бъде приет наново беше взето със 146 гласа "за", 76 "против" и без въздържал се. Впечатление направи гласуването на 19-те депутати от ДПС, които бяха в зала. Те до един подкрепиха проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон.

Припомняме, че Радев обяви, че ще наложи вето върху проекта още преди той да бъде окончателно гласуван в парламента в края на 2017 година. След отхвърлянето му в правна комисия, държавният глава заяви, че решението на депутатите показва липсва на воля за справяне с корупцията.

Срещу приетия в края на 2017 година текст се изказаха само депутати от БСП. От ДПС и "Атака" призоваха да се даде шанс на закона. Стигна се и до реплики между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Крум Зарков от БСП призова в началото на дебатите народните представители да подкрепят ветото, за да може законът да се пренапише.

"Това ще покаже наличието на истинска политическа воля, останалото е само демагогия".

Според Зарков нито един от аргументите срещу закона не е бил чут или отразен. "По силата на мнозинството, на аритметическата логика се гласува закона точно както е бил представен в началото".

"Президентът казва: този закон няма да проработи. Корумпирни политици ще продължат да се радват на безнаказаност. Нито едно становище извън управляващата коалиция не е в подкрепа на този закон - нито журналистическо, политическо или експертно", обяви още Зарков.

Зарков припомни, че ДПС и "Обединени патриоти" са гласували с резерви на първо четене с уговорката, че ще внесат промени. Това се е случи, но предложенията им не са били приети. "Няма да проработи, ще попречи и ще може да мачка. Не само политици, а всеки български гражданин. И до ден днешен нямаме отговор как ще бъдат използвани СРС и оперативна информация пред гражданския съд. Този орган няма да стъпва в наказателен съд", заяви още Зарков.

"Нека дадем шанс на антикорупционния закон да проработи", заяви обаче депутатът от другата опозиционна партия - ДПС - Хамид Хамид.

"Съгласен съм с констатациите на президента в указа, че по подготовката и внасянето на законопроекта са извършени обществени обсъждания по всички изисквания на Закона за нормативните актове. Тези обсъждания обаче, особено последното, не минаха по обичайния ред, както винаги формални. Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие. Не приемам за сериозен мотив констатацията от тази трибуна, че този закон няма да сработи", посочи той.

Хамид оспори и твърденията, че липсва воля за борба с корупцията. "Това не може да са юридически аргументи", подчерта депутатът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че законът сигурно имал недостатъци, но в мотивите на ветото на президента Румен Радев, към който "той имал уважително отношение", не били посочени правилните текстове. По думите му в началото на европредседателството, България трябва да даде знак с приемането на закона.

Сидеров призова да се приеме закона и да спре да се цитират чужди издания, където "българи клепали държавата". Той посочи в. Guardian, в който автор бил директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов и предположи, че това са "соросоиди".

„Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията“, каза още Нинова.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички