Депутатите от БСП продължават да взимат заплати и без да са в пленарна зала


Депутатите от БСП продължават да взимат заплати и без да са в пленарна зала
Снимка: БГНЕС

2022

На 18 и 19 февруари 16 депутати от БСП са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. "За 18 и 19 февруари, когато вече беше обявено от националната конференция, че няма да се вземат абсолютно никакви средства от Народаното събрание, уточни Караянчева и добави, че освен това има заминали депутати от БСП в чуждестранна командировка.

Заявеното от лидера на БСП Корнелия Нинова вчера, че напълно се отказвали от възнагражденията си, според парламентарния шеф е само декларация. "Така че ако тя не може да си контролира нейната парламентарна група е нейн проблем. Аз няма как да наложа административни санкции и да се произнеса еднолично и да променя правилника", заяви Караянчева. Това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание е проблем на парламентарната група на БСП, категорична е Цвета Караянчева

"Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни и дневни и аз няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилника. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата на БСП да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание и да направи съответните предложения за промени в правилника", подчерта тя.

На изричен въпрос какво става с едната трета от възнагражденията на депутатите, които получават при отсъствия, Караянчева съобщи, че тази сума се превежда в сметките на народните представители и върху нея ще бъдат правени съответните удръжки, както е по правилника.

По правилник при неявяване на работа им се отнемат две трети от възнагражденията им по правилника. "Нека видим дали ще постъпи такова предложение и тогава ще се консултирам", каза Караянчева по повод предложенията за тотално орязване на възнагражденията на неходещите на работа депутати.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички