Депутатите от БСП продължават да взимат заплати и без да са в пленарна зала

Депутатите от БСП продължават да взимат заплати и без да са в пленарна зала
Източник: БГНЕС

На 18 и 19 февруари 16 депутати от БСП са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. "За 18 и 19 февруари, когато вече беше обявено от националната конференция, че няма да се вземат абсолютно никакви средства от Народаното събрание, уточни Караянчева и добави, че освен това има заминали депутати от БСП в чуждестранна командировка.

Заявеното от лидера на БСП Корнелия Нинова вчера, че напълно се отказвали от възнагражденията си, според парламентарния шеф е само декларация. "Така че ако тя не може да си контролира нейната парламентарна група е нейн проблем. Аз няма как да наложа административни санкции и да се произнеса еднолично и да променя правилника", заяви Караянчева. Това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание е проблем на парламентарната група на БСП, категорична е Цвета Караянчева

"Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни и дневни и аз няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилника. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата на БСП да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание и да направи съответните предложения за промени в правилника", подчерта тя.

На изричен въпрос какво става с едната трета от възнагражденията на депутатите, които получават при отсъствия, Караянчева съобщи, че тази сума се превежда в сметките на народните представители и върху нея ще бъдат правени съответните удръжки, както е по правилника.

По правилник при неявяване на работа им се отнемат две трети от възнагражденията им по правилника. "Нека видим дали ще постъпи такова предложение и тогава ще се консултирам", каза Караянчева по повод предложенията за тотално орязване на възнагражденията на неходещите на работа депутати.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.