Депутатите отхвърлиха искането на БСП за освобождаване на шефа на КЕВР


Депутатите отхвърлиха искането на БСП за освобождаване на шефа на КЕВР
Снимка: БГНЕС

3101

Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя на КЕВР Иван Иванов. Решението беше взето с гласа 63 "за", 125 "против" и 3 "въздържал се". Извън БСП нямаше нито един депутат, гласувал в подкрепа на оставката на Иванов, а от ГЕРБ имаше 1 въздържал се.

Причината за гнева на левицата е, че енергийният регулатор е оставил без внимание внесената при него подписка, събрана от БСП, в която се посочва, че комисията трябва да попречи на сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Интересен аспект за подписката е, че бившият икомически и енергиен министър от кабинета "Орешарски" и настоящ червен депутат Драгомир Стойнев не отговори на директен въпрос дали се е подписал. В БСП смятат, че става дума за отказ да се изпълни Законът за енергетиката, според последните промени в който на регулатора бяха дадени правомощия да се произнася по сделки с дружества, чиято дейност контролира. Иванов от своя страна обясни, че консултациите с юристи са показали, че не може комисията да взима отношения по въпросната подписка, още повече че с нея се изисква взимането не на решение, а на определено решение.

БСП мотивира искането си и с това, че според партията Иван Иванов няма намерение да спазва Закона за енергетиката. Само че депутатът от ГЕРБ и бивш председател на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов посочи, че на закрито заседание на енергийната комисия с участието на депутати от БСП е постигнато съгласие, че промените всъщност не може да бъдат изпълнени от КЕВР, защото няма критерии за това - нещо, което Иван Иванов многократно е казвал. Член на енергийната комисия от страна на БСП е Таско Ерменков, който не беше сред подписалите искането за оставката на Иванов. По информация на Actualno.com Ерменков вероятно не е бил на заседанието на групата, затова не бил подписал, но не е ясно защо не е бил там.

Иванов оглави регулатора през април 2015 г. с петгодишен мандат. Повече за дебата в парламента прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички