Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за спиране на концесията на летище "София"


Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за спиране на концесията на летище "София"
Снимка: БГНЕС

2499

Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на обявената процедура за отдаването на концесия на летище "София".

Преди стартирането на дебатите социалистите настояха премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски да дойдат в парламента. "Най-учтиво и възпитано молим Борисов да дойде на обсъждането. Разбрахме, че той се афектира, когато му говорим по-рязко", обяви зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев. В парламента обаче дойде само ресорният министър.

БСП настоява за прекратяването на процедурата с мотива, че тя е нагласена за спечелване от турска компания. Смайващо или не обаче в аргументацията им имаше противоречащи аргументи - концесията не трябвало да става, защото концесионерът щял да вдигне таксите и с това да се намали трафика, по думите на Крум Зарков, но същевременно Димитър Данчев обяви, че предвид плана да се строи нова писта щял да се увеличи трафикът и шумът да пречи на живущите в "Слатина". Отделно според Данчев за ново строителство трябва ОВОС, а такъв нямало да бъде даден и при концесия държавата т.е. ние ще плащаме за пропуснати ползи. Социалистите предлагат обекти от национална сигурност да не бъдат отдавани на концесия. Предишната процедура бе прекратена от служебното правителство с премиер Огнян Герджиков.

Припомняме, че в началото на юли управляващите публикуваха условията по новата концесионна процедура на летището. Сред тях са изграждането на трети терминал, разширяване на втория и евентуално нова писта.

Разчетите показват, че приходите за концесионери за 35 години ще бъдат в размер на 3,46 млрд. евро, а ако има удължаване на срока на концесията ще достигнат близо 3,9 млрд. евро.

"Ако днес решим да спрем концесията на Летище „София“, единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерски съвет и да си депозира оставката като министър", заяви социалистът Георги Свиленски по време на дебатите. Той настоя, че третият терминал т.е. третата писта всъщност щял да бъде ремонт на ВИП-а.

"Досега чухме нашите мотиви защо искаме да се спре концесията. До ден-днешен нито в транспортна комисия, нито в медиите стана ясно какви са мотивите на управляващите да се даде на концесия", каза Свиленски.

"Първи мотив – и по ваше време давахте на концесия. Факт, но абсолютно несъстоятелен. Няма грам връзка между концесиите. Втори мотив – държавата не може да управлява държавни дружества. Разбирайте – министър Московски, защото той е принципал на това дружество не може да управлява летище "София", каза още той.

По думите на социалиста концесията на летище "София" се осъществява на тъмно и е скрито от българското общество. Той поясни, че никой не е бил наясно защо се дава на концесия летището. 

В спора се намеси бившия кмет на Пловдив и бивш директор на летището в Пловдив Спас Гърневски, който се върна назад в годините и как сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова тогава била в доверения кръг, развалил СДС, който не роптаел как "червените другари" печелили от летището в Пловдив и не го давали на концесия. Гърневски беше категоричен - с концесионер ще се развие летище "София" и ще бъде гордост за страната, заедно с летището в Пловдив. За финал бившият кмет на Пловдив обяви, че "ще има още една възможност за терминал 3 на летище "София" - ако някога социалистическата партия се върне на власт и младите хора тръгнат да бягат от България".

За финал транспортният министър Ивайло Московски обясни, че държавни предприятия не могат да бъдат конкурентни при либерализация на съответния сектор - защото частният оператор няма такива ангажименти като колективни трудови договори и може да прилага плаващо работно дело, докато в държавни предприятия като летище "София" имало и бонуси. Пуснахте така редица държавни предприятия, без да ги преструктурирате и ги да промените законовите им ограничения и те са обречени на упадък, е тезата на Московски, който обвини БСП и даде пример с "Български пощи". "Вие какво искате, да лъжем с изборната си програма ли - приемаме, че хората са чели, изпълняваме я", даде разстрелващ аргумент Московски. Той твърдо отрече твърденията на БСП, че летището щяло да бъде подарено на Турция заради желание за участие в процедурата на турски компании, като извади доклад, според който няма заявен такъв интерес от турска фирма. В България има две турски банки, защо не ги атакувате тях, това не е ли национална сигурност, възмути се министърът.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички