Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП за двойния стандарт на храните

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП за двойния стандарт на храните
Източник: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните. "За" промените в Закона за храните гласуваха на първо четене 95 народни представители, "против" - 15 и "въздържали се" - 89.

"Вие все пак искате българските граждани да ядат различна храна от тази, която ядат европейците", коментира зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев и поиска прегласуване. При прегласуването 102 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 23 се въздържаха, а 81 гласуваха "против", с което то отново не бе прието.

Според червените целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предложи да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия.

От опозицията предложиха глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.

Паралелно с това, БСП иска производителите на храни на българска територия, които произвеждат храни от една и съща марка, която се произвежда и на територията на други държави, ще бъдат длъжни да произвеждат храната съгласно техническата документация на храната, чиято марка е регистрирана първа. Ако марката е регистрирана първо в България, няма да има нужда от сертификат.

Повече за дебатите прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.