Депутатите отхвърлиха скандално предложение, свързано с хиляди неполучени заплати

Депутатите отхвърлиха скандално предложение, свързано с хиляди неполучени заплати
Източник: БГНЕС

Минало на ниво комисия скандално предложение на депутата от ГЕРБ Юлиян Папашимов, касаещо начислени, но неполучени заплати на над 3 хил. души, в крайна сметка падна в пленарна зала. Това стана при гласуването на новите промени в Кодекса на труда.

Ставаше въпрос за влизане в сила на по-сурови текстове относно неизплатени дължими възнаграждения от работодатели. Папашимов беше предложил това да става от 1 юли, 2018 година, но така щеше да е изтекъл едногодишният срок, в който служителите на вече вкарани в процедура по несъстоятелност предприятия безуспешно си търсят парите. Един от тези случаи касае колапса на известната търговска верига "Пикадили".

Сега, на второ четене в парламента, беше прието поправките да влязат в сила от 31 март, 2018 година. Причината за предишното предложение беше, че Главна инспекция по труда (ГИТ) няма технологична възможност и достатъчно на брой подготвени експерти, за да реагира по-рано.

Съгласно новите текстове, работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Припомняме, че що се отнася до служители на трудов договор, те имат право да вземат до шест начислени, но неизплатени месечни заплати в момента, в който започне производство по несъстоятелност, както и да получат парични обезщетения за последните 36 календарни месеца, преди месеца, в който се вписва старта на производството по несъстоятелност! За да бъде взето такова обезщетение, пострадалите служители трябва да подадат заявление пред териториалното поделение на НОИ по седалище на работодателя в срок от три месеца от датата, на която са били уведомени, че е открито производство по несъстоятелност.

Какви са аргументите на трудовата инспекция за датата на промените и още подробности прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.