Депутатите отхвърлиха ветото на президента за Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за Изборния кодекс
Източник: БГНЕС

Народното събрание отхвърли с пълно единодушие ветото на президента Румен Радев, наложено по текстове от Изборния кодекс. И това заседание се проведе в отсъствие на депутатите от БСП, които след приемането на атакувания от президента закон за изменения на Изборния кодекс, напуснаха парламента.

Вчера ветото не беше подкрепено и на ниво комисия, като впечатление направи отсъствието на представители от ЦИК.

Народните представители от различните политически групи изтъкнаха различни мотиви за отхвърлянето на ветото.

В свое изказване депутатът от ГЕРБ Георги Марков разкритикува президента, че във ветото си не бил казал, че още в зората на демократичните проблеми при широк дебат било решено избирателната ни система да е смесена. Освен това Марков специално се извини на избирателите на "Воля", че подкрепяната от тях партия била винаги за мажоритарен вот, а освен това трябвало да се разгледа и предложението на ДПС за по-силен мажоритарен елемент в Изборния кодекс.

Истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени от президента и се надяваме да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

Противоречиво изказване от трибуната направи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. От една страна той разкритикува опозицията от БСП, че не са в пленарната зала, а от друга подчерта, че всички присъстващи политически сили ще отхвърлят ветото на президента.

Още подробности за дебатите прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.