Депутатите отложиха гласуването на намалените партийни субсидии

Депутатите отложиха гласуването на намалените партийни субсидии
Източник: БГНЕС

Депутатите отложиха окончателното приемане на по-ниските субсидии за парламентарните партии.

Причината е, че бюджетната комисия, която вчера одобри на второ четене измененията, не е внесла в срок доклада за тях.

Политическите идеи не се патентоват - това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в дебата в Народното събрание. Цонев посъветва ГЕРБ да изпълнява обещанията, които поема на срещи на парламентарни групи, и настоя, че Законът за държавния бюджет не се променя току-така, докато все още е в сила. А Менда Стоянова от ГЕРБ изрично подчерта, че не става въпрос за такова нещо и трябва Цонев да ограмоти групата на ДПС.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък отрече, че всъщност е готов да развали управляващата коалиция, както намекна преди час и половина в ефира на БНТ. Той настоя, че трябва да има коалиционен съвет по въпроса.

Промените предвиждат намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев на глас от 1 юли. Така реално тази година партиите ще вземат субсидия от 6 лева на получен глас, тъй като вече партиите са получили половината от предвидената сума.

Отделно текстовете предвиждаха и промяна на начина на финансиране на партиите като разрешиха дарения от фирми и отмениха ограничението за дарение от физическите лица.

Срещу последните промени се обявиха както от БСП, така и от ДПС. Отлагане още вчера поиска и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.