Депутатите преодоляха ветото на президента за екооценките на големи проекти


Депутатите преодоляха ветото на президента за екооценките на големи проекти
Снимка: БГНЕС

2539

Съвсем очаквано парламентът преодоля ветото на президента и прие за втори път промените в Закона за опазване на околната среда. Това стана със 138 гласа "за" и 78 гласа "против". Двама депутати се въздържаха.

Основният спорен момент, заради който законът беше върнат от държавния глава, беше промяната, според която се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Основният мотив на ГЕРБ за промяната е, че така нямало да има много бавене на големи инфраструктурни проекти.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че ако се приеме втори път Законът за околната среда, БСП ще го внесат в Конституционния съд. "Не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност. Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия", посочи Нинова.

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, известен и като сътрудник на Второ и Шесто управление с псевдоним "Николай", заяви, че управляващите са заложили в него облекчаване на процедурата за улесняване на инфраструктурни проекти от национално значение и в това число едноинстанционно решение. "Срещу това скочиха НПО и екозащитници. Е, не може да няма втори лифт на Банско. Протестърите по Конституция нямат право на политическа дейност. Но ако искат - да направят партии, да влязат в парламента и не две или три, а 300 инстанции да направят и да спират лифтовете. В България сме правителствена, а не неправителствена демокрация“, категоричен бе Марков.

Председателят на Правна комисия Данаил Кирилов посочи, че от ГЕРБ уважават ветото на президента и са го анализирали подробно.

Председателят на Комисията по Околна среда и води Ивелина Василева изтъкна, че позицията на ГЕРБ остава непроменена. "Това не е позиция на инат, а е ясно осъзната, аргументирана, обоснована и балансирана позиция. Да, природата е висше благо, тя е ценност за всеки един български гражданин. Опазването на природата е не само право, а и задължение на всеки един от нас. Но, българските граждани имат право да живеят в модерна и развита държава и сме се ангажирали като народни избраници да работим за това", каза Василева.

Филип Попов от БСП изтъкна, че в Закона за опазване на околната среда са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт.

"Искате да реформирате системата на съдебната власт, но това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развитието на ефективността ѝ, защото руши принципа в правото. Това са принципите за достъп до правосъдие, защита на обществения интерес чрез съдебен контрол. Алогично е да има такъв контрол по други видове дела, но да липсва такъв, когато се касае за важни държавни проекти и за опазване на околната среда. Бързината в тези производства не е висша ценност. Такава е законността“, заяви Попов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички