Десет години Баневи били разследвани като "неизвестни извършители"


Десет години Баневи били разследвани като "неизвестни извършители"
Снимка: БГНЕС

3213

Цели 10 години държавното обвинение е започвало разследвания, свързани с Николай и Евгения Баневи, но винаги те са водени срещу "неизвестен извършител". Всяко едно от тези разследвания е приключвано точно защото извършителят така и не ставал известен, по думите на наблюдаващия прокурор Мария Дойчева. Обяснението защо след толкова години е решила да се задейства по казуса с "Полимери" гласи: защото най-накрая спецпрокуратурата имала много добро взаимодействие с ГДБОП и ДАНС и защото имала правомощия в цялата страна и това позволило да се "сглоби пъзелът" от всички дела в страната, коментира в. "Сега".

В спецпрокуратурата са събрали общо 4 стари дела - по едно от Варна и районната прокуратура в София, както и две висящи от Софийска градска прокуратура. "От различни години са - има от 2009 г., има от 2013 г., има от 2014 г. Другите дела са били образувани по сигнали, постъпвали при тях", обясни Дойчева.

Интересен факт от добре известната история на Баневи обаче е, че те бяха част от правителствена бизнес делегация, отишла в Катар - по времето на първия мандат на Бойко Борисов. Благосклонността на ГЕРБ се изчерпа миналата година, когато правителството отпусна спешно 15 млн. лева, с които да се извозят до Германия или Франция опасни отпадъци от "Полимери". Там се съхраняваше опасният химикал трихлоретан, за чието обезвреждане държавата плати. Тогава Борисов направи посещение в спрения завод и обяви, че приватизацията му е била разбойническа. По това време той обясни, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. "Стартовата точка е "Полимери Девня", но разследването няма да се ограничи само с това", закани се Цацаров преди дни.

Няколко седмици след скандала с "Полимери" фамилията обявява, че многократно е подавала сигнали до премиера за проблемите в предприятието. Банев публикува във Facebook писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. В него той пише, че полицаи от 4-то РПУ в София са изискали от съда документи по делото за "Полимери". "Бих искал да попитам дали това е вярно и с какво право полицията се меси в работата на съда?", пита Банев.

Сега Баневи са обвинени в присвояване на 1,5 млн. лв. и данъчни престъпления за над 500 млн. лв. през 2010/11 г. Давността за разследване на данъчни престъпления е 10 години, а за присвояване в особено големи размери - 15 години. Ако през това време е имало действия от страна на разследващите, има прекъсване на давността.

Според прокуратурата при обиските в къщата на Баневи в столичния кв. "Бояна" са открити множество документи, доказващи, че са имали офшорки. През тези дружества е източван "Полимери", смятат разследващите. Вместо приходите от готовата продукция да се превеждат по неговите сметки, на клиентите е указвано да ги насочват по сметките на офшорките.

От спецпрокуратурата така и не обясниха защо арестът не е направен в София, след като семейството се е прибрало в България, а е издадена европейска заповед за арест, както и защо след ареста им трите им малолетни деца са били оставени на летището без надзор и почти без пари. "Не съм запознат с начина, по който са били арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами", коментира саркастично прокурорът Иван Гешев факта, който може да доведе до дело за нарушени човешки права. Нито прокуратурата, нито МВР пожелаха да коментират и странния снимков материал, публикуван на страницата на вътрешното министерство, показващ интериора и скъпоценностите на Баневи в къщата им в София, без връзка с разследването срещу тях.

Приватизацията и Баневи

Николай и Евгения Баневи имат участия в десетки фирми по линия на приватизацията - масова и касова. Основните им придобивки са най-вече по линия на масовото раздържавяване. В края на 90-те години на XX век приватизационният фонд на Николай Банев "АКБ Форес Социален" става акционер в предприятия от разни отрасли - "Полимери Девня, "Елма Троян", "Динамо Сливен", курорта Русалка, "Изида" - най-стария завод за фаянс на Балканите, сливенския завод за килими "Декотекс", завода за хартия в "Костенец", топлофикациите в Ямбол и Казанлък и много други. При някои от предприятията става дума за смесено и поетапно "превземане". Такъв е случаят с "Полимери". През 1998 г. фондът на Банев "АКБ Форес" купува част от девненския химзавод с бонове от масовата приватизация, а на следващата година взема още проценти чрез касова приватизация. Подобна е схемата и за "Изида".

Особено интересно е придобиването на държавното предприятие "Хелиос тур С", което стопанисва къмпингите "Градина", "Каваци", "Веселие", "Златна рибка", "Черноморец", резиденция "Созопол", ресторантите "Винарска изба", "Механа" и "Хоризонт" и множество други активи. През 1998 г. Банев влиза в него чрез масовата приватизация - фондът му "АКБ Форес" взема 40%. После през 2000 г. Агенцията за приватизация продава друг пакет акции на "Приват Турист ООД" - работническо-мениджърско дружество, зад което отново стои Банев. По-късно други фирми на бизнесмена придобиват и останалите акции на туристическото предприятие. Понеже е РМД, "Приват турист" се ползва от привилегията да плати само 10% от цената при сключването на договора с Агенцията за приватизация, а остатъка - в следващите години. Но въпросните 90% така и не постъпват. Акционерите в "Хелиос тур С" започват да се жалват, че държавата е скрила от тях реституционни претенции, а Агенцията за приватизация завежда съдебен иск срещу некоректния купувач.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички