Димитров за бюджет 2017: Малко по-добър от тазгодишния, но не достатъчно


Димитров за бюджет 2017: Малко по-добър от тазгодишния, но не достатъчно
Снимка: БГНЕС

2862

На първо място амбицията на финансовото министерство да завърши годината с нулев дефицит ще забави растежа на икономиката до края на годината, което не беше необходимо. Това заяви в ефира на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров в коментар относно държавния бюджет.

По думите му за 2017 година в бюджета, започвайки с нулев дефицит, ние няма да го намалим, а ще го увеличим. Той обяви, че за следващата година 2 млрд. и 20 млн. лева повече приходи предвижда държавата. Димитров каза, че половината от увеличените разходи за следващата 2017-та са капиталовите разходи, част от тях са за инвестиции в сектор "Сигурност", както и програмата за енергийната ефективност, която иначе президентът на КНСБ похвали.

От допълнителните разходи са предвидени и средства за социалното осигуряване. Според него е мизерно увеличението на пенсиите с малко над 2%. Надяваме се да бъдат увеличени заплатите в спешната помощ, подчерта Димитров. 230 млн. лева повече отиват за образование за увеличение на заплати на учители и персонал, а в митниците ще получат 5% повече над заплатата, защото ще събират тези приходи. Лидерът на КНСБ обяви, че от синдиката искат 20% увеличение на парите за социалните заведения, защото предвидените в бюджета за догодина 10 или 15 на сто не са достатъчни.

"Малко по-добър от тазгодишния, но не достатъчно", така Пламен Димитров определи най-общо картината с бюджет 2017. Той отбеляза, че доста плахи са стъпките в политиките по сектори, на места с 5-6 процента увеличение. "В бюджета имаме избирателни политики. Хората които са безработни, пенсионерите и най-уязвените на пазара на труда няма да получат кой знае колко от новия бюджет", смята синдикалистът.

Той припомни, че се увеличава броят на работещите бедни, 675 000 души до момента взимат между 420 и 630 лв. заплата, което ги държи в капана на бедността. На пазара на труда няма никакви кадри и изходът от подобна пазарна ситуацията е пазарното увеличение на доходите, смята Димитров.

Малко под 560 лева е нужно на член от четиричленно домакинство да живее добре. За да могат двама родители с едно дете да живеят прилично по нашите български стандарти трябва поне 1600 доходи да постъпват в домакинството, изчисли лидерът на КНСБ. За догодина линията на бедност ще порасне поне с още 15 лв., сега прагът на бедност е 300 лв.

Той подчерта, че основната критика към бюджета е свързана с минималната работна заплата. По думите на Пламен Димитров не може да остане замръзнала за следващите две години, както искат от Министерството на финансите, а трябва да бъде увеличавана поне с по 50 лева на година.

Заложените приходи за 2017-та са 35,44 млрд. лв., а разходите – 36,77 млрд. лв. За да събере заложеното държавата разчита най-вече на данъка добавена стойност. Според разчетите, той внася 25% от всичко, което държавата е планирала да събере в хазната. 8,78 млрд. лв. през 2017-та се чакат от ДДС.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички