Димитров: Равният труд трябва да води до равно заплащане


Димитров: Равният труд трябва да води до равно заплащане
Снимка: БГНЕС

2305

През 2003 г. достигнахме нивото на БВП, който България произвеждаше в началото на промените. Дупката от около 40% от това, което произвеждаме, а не получаваме всъщност, се определя в много сектори. Добавената стойност е наистина много висока, българинът получава горе-долу половината от това, което получава немския или чешкия работник, получава много ниско заплащане.

Това стана ясно от думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров. Продължаваме да сме най-бедни и при това става дума за дълбока бедност, отбеляза той в ефира на БНТ. Стана ясно, че КНСБ води непрекъснато дела по сигнали на работници, които са със засегнати трудови права. Равният труд трябва да води до равно заплащане, коментира още Димитров.

България вече от 10 години е член на Европейския съюз. Няма как да обясним на бъгарския работник, че той получава само една част от това, което получават работниците в стара Европа. Това заяви Люк Триангъл, генерален секретар на IndustriAll Европейския синдикален съюз.

Трябва да се обърнем към работника, към тези, които се трудят, за да може да се промени ситуацията. Тези страни, които се развиват най-добре, са страните, които имат вътрешна консумация.

​Очевидно е, че когато имате по-високи доходи, ще имате по-високи данъци и хората ще консумират повече. Ще имате повече данъчни приходи, които ще могат да бъдат изполвани за инвестиции. Очевадно е, че трябва да се повишат заплатите, уточни още Триангъл.

Политиката на ограничение на Европа всички видяхме, че не доведе до добри резултати. Трябва да се увеличи потреблението и трябва да започнем от най-засегнатите страни, каквато е България, смята той.

Не можем да оставим българските работници сами в тяхната битка. България не трябва да бъде използвана повече като страна с евтина работна ръка. Няма да има инвестиции, ако няма повишаване на заплатите, смята синдикалистът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички