Димитров: Заради държавния хаос има усещане за противопоставяне между хората с увреждания


Димитров: Заради държавния хаос има усещане за противопоставяне между хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

2539

Синдикатите не протестират в момента. Част от тези организации, които ще протестират днес (бел. ред. – от 11:00 часа) – Съюзът на инвалидите в България, е член и създател на КНСБ, затова е логично да ги подкрепим. Не мисля и, че протестират едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания – всички имат основание да поискат по-добър живот, за това трябват пари. Искам от държавата да каже колко пари ще струва да постигнем условията от Конвенцията за защита на хората с увреждания – да се знае и да има план какво да прави държавата. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според Димитров заради държавния хаос има усещане за противопоставяне между отделни групи хора с увреждания – защото хората смятали, че ще се дадат едни пари на едни хора за сметка на други.

Същевременно Антоанета Витева от организацията за защита на деца с епилепсия, която е националнопредставителна и взема държавна субсидия, нямало противопоставяне на майките на деца с увреждания. Тя обаче беше категорична – Законът за личната помощ (бел. ред. – изготвен от омбудсмана Мая Манолова и инициативата на майки на деца с увреждания "Системата ни убива") не е решение за всички хора с увреждания, а само за една група. Искаме по-бързо да бъде приет Законът за хората с увреждания, настоя Витева. Тя отрече, че издигането на палатка в палатковия лагер на майките на деца с увреждания е вид контрапротест и провокация. Витева каза пред Нова телевизия, че се надява с помощта на Мая Манолова да се тушира напрежението. Припомняме, че днес (27 юли) има протест на националнопредставителни организации на хора с увреждания.

Пред парламента пък майки на деца с увреждания чакаха депутатите и опитваха да им дават снимки на деца с увреждания и детски играчки, но народните представители не откликнаха. Нека знаят, че и тези деца искат да отидат на море, че някои от тях може да си отидат, докато депутатите почиват, беше посланието на инициативата "Системата ни убива".

Проблемите на хората с увреждания са еднакви и имат еднакви претенции. Опитът на властта да действа на принципа "разделяй и владей" много се надявам да не успее, каза Мая Манолова. Вижте колко абсурдно звучи – едни хора с увреждания да вземат парите на други хора с увреждания, добави тя и уверено каза, че хората с увреждания имали солидарност едни към други. Според Манолова хората с увреждания се изморили от 15-20 години реформа, като омбудсманът посочи като "сърцевина" Закона за хората с уреждания, но трябвало да се приемат и Законът за личната помощ, и Законът за социалните услуги. Няма обаче нищо ново в Закона за хората с увреждания, настоя Манолова, която добави, че новият вариант, който Бисер Петков снощи донесе в двата палаткови лагера, бил по-добър и отразявал конкретни предложения. Омбудмсанът подчерта, че най-важното е да има задължителна комплексна индивидуална оценка за всеки човек с увреждания – от какво има нужда. Другият важен момент – помощните медицински пособия и злоупотребите на този бизнес. Държавата трябва да предоставя помощното средство, не човекът с увреждания да си ги купува, смята Манолова. Трябва смелост за реформи, завърши тя.

По-високи заплати

12% по-високи заплати средно през следващата година (над 1 млрд. лева) – тази цел на КНСБ е постижима, що се отнася до държавата. Причината – кадрите стават все „по-дефицитна стока” и задържането им става по-трудно. Най-сигурно е това да стане чрез заплатите, стана ясно от думите на председателя на КНСБ. Той добави, че наскоро говорил с представители на частния сектор и всички те се готвели да вдигат заплати, защото не можели да си намерят добри кадри.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички