Димов: Има сериозна грешка при концесията за ски зоната в Банско

Димов: Има сериозна грешка при концесията за ски зоната в Банско
Източник: БГНЕС

В концесионния договор за ски зоната в Банско от 2001 г. е допусната сериозна грешка с площта на територията и трябва да се търси отговорност за нея. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В свое писмо главният прокурор предлага Министерски съвет (МС) да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор с „Юлен“ АД и да се направи пълно съответствие на концесионната площ. „Относно първата препоръка имахме срещи с концесионера, провели сме разговори. Ще предложим на МС да упълномощи министъра на околната среда и водите да води преговорите“, каза още министърът, цитиран от "Фокус".

Предложението ще се направи на следващо заседание на МС.

„Това, което е написано в концесионния договор, и това, което е препоръчал главният прокурор да се направи, не е направено просто защото не се знае коя точно е зоната за концесия. В договора се цитират три територии. Т.е. още 2001 г. е направена изключително дълбока грешка и трябва да се търси отговорност как е направена тя, защото на практика не е определена никаква територия. И така МС се поставя в невъзможност – трябва да направим така, че тези три различни територии да се сведат до една", допълни министърът.

"От тази гледна точка, по втората част ще се търси решение, което на този етап е много трудно. Защото, от една страна, не можем да дадем толкова голяма площ, каквато е цитирана в договора, от друга – трябва да се създаде нов договор, от трета – не искаме да закриваме курорта Банско. Затова трябва да се намери разумно решение на този безпорядък, който е станал през 2001 г. в концесионния договор“, заяви той.

Министърът обясни, че в момента се използва площ от над 160 хектара.

Той посочи, че концесионното възнаграждение ще бъде съществено увеличено.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.