Димов: Не може да има пълно спиране на старите дизелови коли


Димов: Не може да има пълно спиране на старите дизелови коли
Снимка: БГНЕС

3591

Съвсем конкретно – не. Това е допълнителна мярка, може да бъде приложена, може да не бъде. Така екоминистърът Нено Димов коментира новината, че ще бъде забранен вносът на дизелови коли със стандарт под Евро 4 от 2021 година.

Димов уточни, че може да има ограничения, но не пълно спиране, защото противоречи на принципа за свободно движение на стоки и услуги. За ограничение може да се говори само с решение на европейско ниво, подчерта той. Когато една кола се третира като отпадък, не може да бъде изнесена, даде пример Димов и уточни, че 9 държави искат от ЕК да направи законодателно предложение за дизеловите коли. Това било обаче резервен вариант, твърди екоминистърът.

На въпрос на Нова телевизия защо в Европа не чакат общоевропейско решение, а в различни градове гонят старите коли, Димов отвърна, че това е част от директни мерки на местната власт и в проекта за Националната програма за контрол над замърсяването на въздуха.

И още екология

Дивото къмпингуване генерира изключително много отпадъци, твърди Нено Димов. Според него е редно като искате да къмпингувате, трябва да си плащате. И той обаче призна, че тепърва трябва да се разработят условията какво значи къминг - в наредби, но без да има преустройство на територията, което е сложна процедура.

Екоминистърът се похвали и, че правителството договорило еврофинансиране за 400 млн. евро за електрификация на градския транспорт в България. По думите му, това не било достатъчно. Той обясни и, че миналата седмица получил подкрепа на Европейския съвет да има фонд за електрификация на градския транспорт в Източна Европа.

Нено Димов каза и, че е направена промяна и по-малки градове – под 2000 души през зимата, да кандидатстват за изграждане на пречиствателни станции. Опцията е в сила от началото на тази година, но никоя такава община още не кандидатствала – може би им трябвало време за изготвяне на проекти, смята екоминистърът.

За финал Димов заяви, че ако ще почива, ще почива на нашето море.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички