Димов: Не може да има пълно спиране на старите дизелови коли

Димов: Не може да има пълно спиране на старите дизелови коли
Източник: БГНЕС

Съвсем конкретно – не. Това е допълнителна мярка, може да бъде приложена, може да не бъде. Така екоминистърът Нено Димов коментира новината, че ще бъде забранен вносът на дизелови коли със стандарт под Евро 4 от 2021 година.

Димов уточни, че може да има ограничения, но не пълно спиране, защото противоречи на принципа за свободно движение на стоки и услуги. За ограничение може да се говори само с решение на европейско ниво, подчерта той. Когато една кола се третира като отпадък, не може да бъде изнесена, даде пример Димов и уточни, че 9 държави искат от ЕК да направи законодателно предложение за дизеловите коли. Това било обаче резервен вариант, твърди екоминистърът.

На въпрос на Нова телевизия защо в Европа не чакат общоевропейско решение, а в различни градове гонят старите коли, Димов отвърна, че това е част от директни мерки на местната власт и в проекта за Националната програма за контрол над замърсяването на въздуха.

И още екология

Дивото къмпингуване генерира изключително много отпадъци, твърди Нено Димов. Според него е редно като искате да къмпингувате, трябва да си плащате. И той обаче призна, че тепърва трябва да се разработят условията какво значи къминг - в наредби, но без да има преустройство на територията, което е сложна процедура.

Екоминистърът се похвали и, че правителството договорило еврофинансиране за 400 млн. евро за електрификация на градския транспорт в България. По думите му, това не било достатъчно. Той обясни и, че миналата седмица получил подкрепа на Европейския съвет да има фонд за електрификация на градския транспорт в Източна Европа.

Нено Димов каза и, че е направена промяна и по-малки градове – под 2000 души през зимата, да кандидатстват за изграждане на пречиствателни станции. Опцията е в сила от началото на тази година, но никоя такава община още не кандидатствала – може би им трябвало време за изготвяне на проекти, смята екоминистърът.

За финал Димов заяви, че ако ще почива, ще почива на нашето море.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.