Директорът на "Пирогов": Ние сме болница на народа, понякога грешим, но не е постоянно


Директорът на "Пирогов": Ние сме болница на народа, понякога грешим, но не е постоянно
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3085

Истината е, че като лекар и аз бих се застъпил за колегите. Като директор на "Пирогов" обаче съм длъжен да взема сериозни мерки, за да не се повтаря това. Беше направена вътрешна проверка и беше установено, че има сериозни нарушения. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов във връзка с петъчния протест в защита на уволнения дисциплинарно екип от един лекар и две медицински сестри - заради случай с трагично починалия пациент Спас Добрев.

По думите на Балтов в "Пирогов" има информационна система, в която всеки пациент трябва да бъде записан. Спас Добрев изобщо не е бил в добро състояние, добави той пред БНТ. По данни на съпругата на Добрев – Евелина, той се е лекувал в хематологична клиника, а в "Пирогов" такава няма. Истината е, че е доведен пациент, който се налага да бъде приет за хоспитализиране заради спешно състояние, подчерта директорът на "Пирогов". Той изтъкна, че в София няма много болници с възможности като "Пирогов" по отношение на противошоковата зала. Такива пациенти не могат да бъдат връщани и насочвани към други болници просто така.

Балтов не можа да каже дали всъщност Добрев не е бил изписан изобщо от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по документи, като сам е напуснал - няма как от "Пирогов" да го установим, бяха думите на професора. Може би с електронна здравна карта и електронно досие този случай щеше да се развие по друг начин, уточни проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" коментира и друг фатален случай – 67-годишната Петя Илиева почина във ВМА, след като е отпратена от "Пирогов", докато синът ѝ, лекар в САЩ, опитва да убеди лекарите, че тя е в шок и незабавно трябва да започне лечение. Имало е такъв пациент, тя е била пренасочена към ВМА, призна Балтов, който обаче не можа да каже защо и уточни, че тече проверка по случая.

В момента се охулва "Пирогов", утре може да бъде друга болница, почва едно недоверие. "Пирогов" е институция, която не бих се съгласил, че може по този начин да бъде охулвана – ние сме болница на народа, ние сме тези, които понякога сме последна инстанция, обобщи Балтов. Понякога се греши, но това в никакъв случай не е постоянно, добави той.

По негова информация от началото на годината през "Пирогов" са минали 250 000 души, от които около 10% са хоспитализирани. Той даде пример за типичен случай – 50-60 лева струва определянето на лечението на счупен крайник, но "Пирогов" получава до 20 лева. Задълженията на "Пирогов" към момента са около 20 млн. лева, а 17 млн. лева са просрочени, уточни Балтов. Той призна и, че когато е поел "Пирогов", задълженията са били 1,8 млн. лева по-малко. По думите му тази дупка се отворила заради недофинансиране от НЗОК, както и от увеличение на заплати по рамково споразумение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички