Дистанционното електронно гласуване ще струва около 1,5 млн. лева

Дистанционното електронно гласуване ще струва около 1,5 млн. лева
Източник: iStock/Guliver

Системата за дистанционно електронно гласуване е с бюджет от близо 1,5 млн. лв. Срокът на изпълнение на проекта е до 31 декември 2018 г., което означава, че на европейските избори през 2019 г. дистанционното гласуване ще бъде факт.

Това каза по време на представянето на изпълнението на проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“ ръководителят му Силвия Митева.

„Основната цел на проекта е да бъде изградена пилотна система за дистанционно електронно гласуване. 3 са основните цели – проучване и анализ на добрите международни практики, изработване на функционалности, провеждане на 3 симулации с една от добрите практики, които ще направи изпълнителят. В никакъв случай няма да означава, че тази система ще бъде използвана и за българската такава. Очакваме в началото на декември да имаме открита процедура за изработването на пилотната система“, заяви Митева.

Директорът на дирекция „Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление“ Иван Модев заяви, че дистанционното електронно гласуване ще допринесе за развитието на електронното управление в България и ще улесни обработката на огромни масиви от данни, свързани с изборния процес.

„Ще повиши доверието в институциите. Предимствата за безспорни. Съществуват рискове, свързани с дигиталната грамотност и киберсигурността. Трябва да се гарантира сигурността, оперативната съвместимост и функционалността на системата. Всеки гражданин ще има възможност да гласува електронно от дистанция преди изборния ден, но ако реши може да гласува в деня на изборите на хартия или машинно, което ще отмени вота по електронен път“, обясни още Иван Модев, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че очакват анализа на добрите практики, който дава възможност да се представи тестването. „На двудневната симулация ще има възможност да се тестват 3 различни вида избори – за местни органи, за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. Тази симулация е по-скоро демонстрационен акт. Тя сама по себе си не може да бъде приравнена със системата, която ще бъде изработена“, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.