Днес е световният ден на достойния труд


Днес е световният ден на достойния труд
Снимка: Getty Images/Guliver

1956

Днес (07.10) в 130 държави по света отбелязват световния ден на достойния труд. Честването стартира по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят, които отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб.

През 1999 г. Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват няколко основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, нанасят щети на пазара на труда и на икономиката. Също така въвеждането на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот, пише БГНЕС.

По повод е Световния ден за достоен труд в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис ще връчи удостоверения на преминалите обучение от Комитета по условия на труд и на лицата, които ръководят работните процеси в Библиотеката. КТ „Подкрепа“ ще предостави и дарение от литература по безопасност и здраве при работа - сборници, наръчници, помагала и др., за нуждите на читалнята и фондовете на библиотеката.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички