До 1 февруари 2017 г. банките трябва да въведат "приемливи" такси за разплащателните сметки


До 1 февруари 2017 г. банките трябва да въведат "приемливи" такси за разплащателните сметки
Снимка: Thinkstock

3049

До 1 февруари догодина банките ще са длъжни да въведат "приемливите" такси по разплащателните сметки. Задължението на банките е записано в закон, чийто текстове влязоха в сила този месец. Средният размер на тарифата ще бъде оповестен от Централната банка до 15 октомври, съобщава националното радио.

Социално поносимият размер на таксите по разплащателните сметки трябва да е едновременно под средната стойност за предходната година за цялата система и най-ниската такса според тарифите по този вид услуги в съответната банка. В момента обаче банките вдигат масово таксите именно по разплащателните сметки, съобщи финансовият експерт от портала "Моите пари" Десислава Николова.

"Като такса за поддръжка на разплащателна сметка, която банките, по наши наблюдения, най-често променят – посоката е в увеличение на тези такси", заяви Николова.

Разплащателната сметка е сред най-масовите услуги, а въвеждането на приемливи размери на таксите по нея цели - всеки да има възможност да си открие такава сметка. Според Николова необходимостта банките да намалят единия вид такси, няма да рефлектира върху тези по другите им продукти - например при кредитите: "Банките се опитват всячески да стимулират с изгодни оферти кредитирането и може би това ги въздържа от това да увеличават таксите и комисионните".

Адвокат Валентина Иванова обаче е на противното мнение. Тя дори предупреди, че банките въвеждат и нов вид такси като тази при запорирани сметки:

"Събирането на пари от това нещо означава просто, че банката налага такса за извършване на правосъдна дейност, която не е от техните компетенции и печелят на гърба на съдебната система."

Според Иванова не трябва да се събират пари за услуги като извлечение от банкова сметка, защото това е право на клиента.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички