До 1 октомври ще трябва да се въведат данните в новата система за туристическа информация

До 1 октомври ще трябва да се въведат данните в новата система за туристическа информация
Източник: БГНЕС

След две годишно обжалване на процедурата по изработване на системата, днес вече може да представим единната система за туристическа информация. Тя обединява данните от НАП, МВР, общините и Министерството на туризма и местата за настаняване. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция.

"От утре ние стартираме въвеждането на базата данни, с която системата трябва да се напълни, след което хотелиерите ще могат да се регистрират в системата", допълни тя. 

Министерството дава срок до 1 октомври да се въведе цялата база данни. Ангелкова каза, че с цел правилното функциониране на системата са обърнали сериозно внимание и на контрола.

„Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, при трето преминаваме към заличаване на потребителя“, обясни министърът.

„За да може системата да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата - дали чрез единен уеб интерфейс или система в система, чрез съществуващите хотелски софтуери. Ние сме дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата - нито за общините, нито за хотелиерите“, посочи Ангелкова, като поясни, че това означава, че услугата няма да струва нищо.

Тя обясни, че се въвежда и т.нар "супер потребител", който само и единствено ще има право да въвежда в системата, на базата на другата новост - универсален идентификационен код, който се дава за място за настаняване, за да се избегнат дублажи.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.