До 1 октомври ще трябва да се въведат данните в новата система за туристическа информация


До 1 октомври ще трябва да се въведат данните в новата система за туристическа информация
Снимка: БГНЕС

3168

След две годишно обжалване на процедурата по изработване на системата, днес вече може да представим единната система за туристическа информация. Тя обединява данните от НАП, МВР, общините и Министерството на туризма и местата за настаняване. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция.

"От утре ние стартираме въвеждането на базата данни, с която системата трябва да се напълни, след което хотелиерите ще могат да се регистрират в системата", допълни тя. 

Министерството дава срок до 1 октомври да се въведе цялата база данни. Ангелкова каза, че с цел правилното функциониране на системата са обърнали сериозно внимание и на контрола.

„Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, при трето преминаваме към заличаване на потребителя“, обясни министърът.

„За да може системата да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата - дали чрез единен уеб интерфейс или система в система, чрез съществуващите хотелски софтуери. Ние сме дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата - нито за общините, нито за хотелиерите“, посочи Ангелкова, като поясни, че това означава, че услугата няма да струва нищо.

Тя обясни, че се въвежда и т.нар "супер потребител", който само и единствено ще има право да въвежда в системата, на базата на другата новост - универсален идентификационен код, който се дава за място за настаняване, за да се избегнат дублажи.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички