До 2024 г. вратите на всички асансьори трябва да се сменят с автоматични


До 2024 г. вратите на всички асансьори трябва да се сменят с автоматични
Снимка: БГНЕС

16459

В срок до пет години - до 2024 г. - всички асансьори трябва да бъдат с автоматични врати. Това е едно от изискванията на обновения европейски стандарт, свързан с безопасността и поддръжката на съоръженията. Бъдещите изменения в наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор над асансьорите бяха обсъдени на среща в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, в която участваха и браншови организации. 90 000 от асансьорите у нас са над 30-годишни.

Пред БНТ председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков заяви, че настояват за оставката на цялото ръководство на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН):

"Вече 2 години от бранша си губим времето.... Вчера ни беше предоставен един документ, проект на министерско постановление, който всички членове на консултативния съвет отхвърлиха, защото това е един пасквил, изготвен от хора, които нищо не разбират от този бранш и функционирането на този бранш."

По думите му "в този документ би трябвало да бъдат заложени правила и принципи на базата на Европейската директива за европейските стандарти за безопасност на асансьорите. Нищо такова не беше предложено, а бяха предложени такива неща, които бяха абсолютно неизпълними. Например, да се вписват в регистър, който почти не работи, всички функционални проверки, които трябва да се правят месечно или годишно, които възлизат на над 1 млн. и 400 хиляди."

Според Маринков това е абсолютно неизпълнимо и ненужно. Ако това не е възможно, е предвидено да се слагат табелки и да се обучават хората как да се пазят от опасните асансьори.

По-голямата част от членовете в консултативния съвет предложиха да се създаде нова работна група от професионалисти, които са три месеца да изготвят нова наредба, каза още той и допълни, че "две от организациите предложиха да се върнем от началната точка от преди две години и председателят на ДАТМ прие точно това предложение, категорично сме против и ще настояваме да не се приеме това решение."

По думите му има решение, като се сменят вратите на старите асансьори с кабинни врати, за да няма возещият се досег до стената и да бъде в безопасност. Необходимо е и да се сложи ламарина и устройство за контрол на товара.

Според Маринков "причината за лошото състояние на асансьорите започва от ползвателите, защото не желаят да заделят пари за ремонти и нормална поддръжка, плащат символични пари. Заради това асансьорните фирми не могат да си вършат работата и да ги поддържат, както трябва. Трябва да има контрол и надзор, но той е абсолютно фиктивен и всички тези фактори довеждат до амортизацията на асансьорите и са опасни не отговарят на никакви европейски изисквания за безопасност. Жилищните сгради трябва да бъдат надзиравани от частни лицензирани органи в държавните и общински от инспектори на ДАМТН."

Председателят на Българската асансьорна асоциация беше категоричен, че надзорът и проверките са абсолютно фиктивни и така не може да продължава.

Според Маринков има ресурс това да се промени, но няма воля и регламент, с който да е заложено, че този, който не си е свършил работата трябва да отговарят по Наказателния кодекс.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички