До пълното сливане с ДСК "Сосиете Женерал" ще работи под името "Експресбанк"


До пълното сливане с ДСК "Сосиете Женерал" ще работи под името "Експресбанк"
Снимка: Банка ДСК

7610

Придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк" от страна на Банка ДСК ще създаде една от най-големите банкови институции у нас. Тя ще разполага с най-мащабната клонова мрежа и ще е първа по големина в областта на депозитите и втора в тази на корпоративното банкиране.

Очаква се окончателното сливане да приключи през 2020 г. Дотогава двете банки ще продължат да функционират като отделни юридически лица, като "Сосиете Женерал Експресбанк" ще извършва дейността си под името "Експресбанк". Към момента за клиентите на банките няма да има никакви промени. Това стана ясно на пресконференция в столицата, на която присъстваха Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП (унгарския собственик на Банка ДСК), Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и Ласло Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК и главен стратегически и финансов директор на Банка ОТП.

Виолина Маринова ще продължи да бъде изпълнителен директор и на новата банкова институция, тя ще ръководи и обединяването. Ще има и борд, в който ще участват кадри от "Сосиете Женерал".

"Обединяват се две силни банки с добри финансови резултати, което ще допринесе за просперитета на банковия сектор в България. Уверяваме, че процесът на сливане ще бъде плавен и ще уведомяваме своевременно клиентите за всички ключови етапи", подчерта Маринова.

Шандор Чани заяви, че през последните 15 години българският пазар много се е развил и че банковите услуги тук са на западноевропейско ниво.

Запитан по какъв начин евентуалното влизане на България в еврозоната ще се отрази на банковия сектор, Чани каза, че влиянието няма да е голямо. "Няма да има толкова голямо значение, защото и сега валутата ви е стабилна, фиксирана. Радваме се, че България има такива планове от гледна точка на това, че страните от еврозоната са по-устойчиви на рискове. Но за банковия сектор разликата няма да е голяма", допълни той.

Чани каза още, че към момента нямат намерение да придобиват друга банка в България, но ще има закупувания в други държави - Албания, Сърбия и Словения.

Представителите на Банка ОТП неколкократно бяха запитани каква е цената на сделката със "Сосиете Женерал", но не я разкриха. Припомняме обаче, че в края на миналата година ОТП увеличи капитала на дъщерната си ДСК с около 600 млн. евро.

"Сосиете Женерал Експресбанк" е седмата по-големина банка у нас с пазарен дял от 6,4%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички