До средата на 2019 г. България трябва да има електронно здравеопазване

До средата на 2019 г. България трябва да има електронно здравеопазване
Източник: БГНЕС

Идеята ни е до средата на следващата година да имаме електронно здравеопазване и Национална здравна информационна система. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта.

По думите му в контекста на новия модел на здравеопазване съществена роля играе Националната здравна информационна система.

В срок до 30 септември 2018 г. Ананиев трябва да представи концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата, реши парламентът след приключване на разискванията, предаде "Фокус".

Депутатите разгледаха две проекторешения на ГЕРБ и БСП, свързани с разискванята. „За“ проекторешението на ГЕРБ гласуваха 105 народни представители, „против“ – 54 и „въздържали се“ - 1, с което бе прието. Съгласно приетото решение концепцията трябва да се представи след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, като резултатите от него трябва да се представят на заседание на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Предложението на БСП бе отхвърлено с 56 гласа „за“, 72 – „против“ и 30 – „въздържали се“. От опозицията предлагаха в срок до 1 август 2018 г. министърът на здравеопазването да предостави коригиран модел на Национална здравна карта, като отчете становищата на съсловните организации, както и на Комисията по здравеопазване.

От БСП искаха още в същия срок министърът да представи конкретен модел на здравно осигуряване, както и на финансово административно управление на системата на здравеопазване. От левицата предлагаха още на базата на новия модел и коригираната Здравна карта, Кирил Ананиев да представи ясен план за стабилизирането на изпадналите в критично състояние общински и областни болници.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.