До средата на годината решават за капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2"


До средата на годината решават за капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2"
Снимка: Министерство на енергетиката

2920

Краткосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" са изпълнени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на синдикатите.

Тя припомни, че „Български енергиен холдинг“ ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ-а до м. март 2020 г. Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката. Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период, съобщават от МЕ.

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия, информира още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

До края на м. юни „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.

Петкова припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която също е необходимо условие за бъдещата ѝ работа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички