Добивът на мед у нас е бил с 30-40% по-нисък през 2017 г.

Добивът на мед у нас е бил с 30-40% по-нисък през 2017 г.
Източник: iStock/Guliver

Между 30 и 40% по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите през 2017 година спрямо 2016 г. Това каза председателят на Областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев, който е и дългогодишен пчелар.

По думите му в резултат на лошото презимуване 2017 година е започнала с по-малко пчелни семейства, предаде "Фокус".

„Говорихме много за никотиноидните пестициди, които тровят почвата и растенията. Всичко това се отразява и през 2017 година на места имаше до 60% смъртност на пчелни семейства. С по-малко пчелни семейства, с по-малко паша се получи с 30 - 40% по-малко мед спрямо 2016 година“, добави Атанас Каракашев.

Той каза още, че медът по принцип се изкупува на цена от 4 лева за килограм, но в момента няма изкупуване. „Не се срещат интересите на пчеларите и изкупвачите. Не е благоприятно положението в България спрямо пчеларите. Всички закони са в ущърб на обикновения пчелар. Това е тъжна констатация, която всички я знаем“, добави Атанас Каракашев.

Във Варна пчеларите са около 100, а в областта – над 160. Част от тях се отказват да бъдат земеделски стопани и да членуват в различни пчеларски организации, защото не виждат смисъл, коментира Атанас Каракашев. Цената на българският мед е непроменена – около 8 лева за килограм, докато в страната ни се внася мед от Китай и Украйна, който се предлага на по-ниски цени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.