Добивът на шистов газ - безопасен?


Добивът на шистов газ - безопасен?
Снимка:

1117

Добивът на шистов газ е безопасен – това твърди секретен доклад на правителството на щата Ню Йорк, разкрит и цитиран от журналисти на NY Times.

Според документа, който се състои от осем страници, спорната технология на фракинга (хидравличен удар) не нанася вреди на екологията – нито замърсява грунтовите води и въздуха, нито причинява земетресения, както се опасяват някои геолози.

Енергийните компании не закъсняха да приветстват резултатите от изследването и да прогнозират продължаващо бурно развитие на сектора.

„Отчетът потвърждава това, което бе ясно и по-рано: разумните регулации могат да обезпечат безопасното усвояване на природните ресурси. Можем да защитим земята, водата и здравето на населението, като в същото време обезпечим десетки хиляди работни места”, коментира изпълнителният директор на New York State Petroleum Карен Моро.

Според оценки на експерти добивът на шистов газ, който процъфтява в САЩ, може да осигури поминъка на 25 хиляди жители на щата Ню Йорк, а залежите на платото Марселъс се оценяват на около 500 трлн. кубични фута. В момента в щата действа забрана за добив на шистов газ.

„Революцията” на шистовия газ, която последва масовото въвеждане на технологиите на фракинга, снижи котировките на горивото с 40% през 2011 г. В момента в САЩ втечненият природен газ се продава на 3,3 долара за 1 млн. BTU спрямо 13 долара през 2008 г. За сравнение, в Европа цената е 16 долара.

Не всички държави обаче са готови да рискуват и да не се вслушат в предупрежденията на еколизите, като особено скептични са държавите от Стария континент.

Ана Улф

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички