Добрев: Някой се опитва да ме пришие към Овчаров

Добрев: Някой се опитва да ме пришие към Овчаров
Източник: БГНЕС

Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност. Това каза бившият министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев на излизане от следствието, след като получи обвинение за проекта АЕЦ "Белене".

Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, ощетил е НЕК с малко над 4 и половина милиона евро, защото допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", след като Министерски съвет и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене".

В следствието днес Добрев бе около час и половина, а като излезе държеше да припомни, че с неговия подпис била спряна далаверата "Белене", съобщава БГНЕС.

"Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Овчаров и Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моя подпис стои под предложението за спиране", каза бившият министър.

За това дали неговият подпис стои под прекратяване на договора с "Парсънс", той каза: "Няма как да стои, защото министърът не подписва такива договори и не прекратява такива договори. Каквото е необходимо и е било в моята компетентност, аз съм го направил. От документите, с които се запознах ми е още по-странно и още по-неразбираемо какво правя аз тук. И още веднъж казвам, че въпреки опитите да бъда вкаран в един кюп с Овчаров и с Петър Димитров, това просто няма как да се получи”, каза той.

Добрев заяви, че всичко, което е било необходимо да предприе като разпореждане към БЕХ го е направил.

Делян Добрев също е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”. „Единственото друго, което искам да кажа, е, че с това, което се случва с мен в последните няколко седмици, все повече си мисля, че младите и можещите хора, които напускат България, имат основания”, каза бившият министър, който стана обвиняем по делото за АЕЦ „Белене”.

БГНЕС припомня, че по делото „Белене“ до момента има четирима обвиняеми. В четвъртък софийска градска прокуратура обвини друг бивш министър Румен Овчаров в безстопанственост. Според него в края на месец ноември 2006 г. като министър на икономиката и енергетиката и принципал на НЕК, той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“. Щетата според прокуратурата е за 193 189 000 евро.

Вече стана ясно, че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ "Белене".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.