Добрев: Твърде рано стимулирахме зелените технологии


Добрев: Твърде рано стимулирахме зелените технологии
Снимка:

7172

Предишните български правителства са направили стратегическа грешка да стимулират зелените технологии прекалено много и прекалено рано.

Това каза в отговор на въпрос от участници в Първата двустранна среща между младежите на ГЕРБ и „Нова демокрация” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи Радио „Фокус” – Кюстендил.

Повечето държави са взели решение да отложат инвестициите във възобновяеми източници за последните четири-пет години, каза Добрев.

„Политиците в България е трябвало, когато са приемали закона през 2007 и 2008 година, да осъзнаят, че, ако ние достигнем целта за 2020 година между 2009 – 2011 година, това ще дойде на една много висока цена и то за десетилетия”, заяви министърът.

Според него в България по този начин се е създало негативно настроение към зелените енергии и то с право.

Делян Добрев коментира, че инвестиционните разходи по тези технологии падат бързо, пада и необходимата цена за електроенергия на самата инвестиция.

По отношение на сферите, които трябва да бъдат развивани занапред, едната от тях са иновациите, друга са инвестициите в енергийната ефективност в предприятията. В момента се разработва законопроект, който ще позволи 20% от концесионните възнаграждения да бъдат насочени към инвестиции в културно-историческото наследство.

„Имаме не по-малко паметници отколкото Гърция и Италия, но в същото време паметниците в България не са социализирани, не са направени разкопки, няма пътища до тях, не сме направили продукт, който да предложим”, коментира Делян Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички