Доган купи 70% от ТЕЦ Варна за около 1,5 млн. лева, каза Папазов

Доган купи 70% от ТЕЦ Варна за около 1,5 млн. лева, каза Папазов
Източник: БГНЕС

"Мога да кажа, че сме една фирма за пример в България. Всяко дружество струва толкова, колкото е договорката между купувача и продавача. При една такава голяма покупка това се изчислява чрез одитори." Това каза министърът на транспорта от правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов по темата собствеността на ТЕЦ Варна пред bTV.

Той допълни, че за всички тези суми са платени данъци от сина и дъщеря му и всеки интелигентен журналист можел да прецени каква е сумата. 

"Ние го придобихме за 48,5 млн. евро, с един превод от 28 млн. евро по банков път, а останалите пари са средства, които дължеше ТЕЦ Варна и ние влязохме в техния дълг."

На въпрос за колко Ахмед Доган е придобил 70-те процента от ТЕЦ Варна Папазов отговори: "Не мога да ви цитирам... около 1,5 млн. лв., но имайте предвид, че това дружество има кредити и задължения, така че това е резултативна дейност."

Според медийни публикации, позоваващи се на Търговския регистър, Доган не е дал дори близка до тези 1,5 млн. лева сума. Първо Папазов взема ТЕЦ-а, чрез фирма "Сигда" ООД. Доган придобива мажоритарния дял в "Сигда", който му струва 3500 лева. Синът и дъщерята на Папазов, които управляват фирмата, остават с миноритарни дялове – за 800 лева на името на Станислав Папазов и за 700 лева на името на Ивелина Папазова.

На въпрос дали ТЕЦ Варна е опасна за националната сигурност Папазов отговори, че "това са пълни глупости, друго не се сещам какво да ви кажа." Той допълни, че от студения резерв не се печелят парите, "така, както го обяснявате. Ние имаме ежедневна поддръжка на всички съоръжения и елементи на съоръжения на ТЕЦ-а. Тук работят 254 души, има охрана, пожарна."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.